Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

18.12.2018

Recensie Aquaman

door Chris Craps

Elementen van de Griekse mythen, de legende van koning Arthur en het mysterie van Atlantis duiken regelmatig op in superheldenfilms. Waar moet men anders de mosterd halen? Soms springt een scenarist daar creatief mee om, maar vaak gaat men voor lekker voorspelbare popcornpret vol leuke clichés. James Wan, vooral bekend van horrorfilms als Saw en The Conjuring, ging daar in het geval van Aquaman overduidelijk voor.

Aquaman (een goed gecaste Jason Momoa) gaat niet toevallig door het leven als Arthur. Hij is immers de kroonprins die ver van zijn Camelot/Atlantis opgroeide en zijn Excalibur/drietand nog niet heeft bemachtigd. Wanneer zijn halfbroer Orm/Mordred (Patrick Wilson) de oorlog wil verklaren aan de mensheid, heeft de zoon van de koningin van Atlantis (Nicole Kidman) en een menselijke vuurtorenwachter moeite om partij te kiezen, Maar onderwaterprinses Mera/Guinevere (Amber Heard) en adviseur Vulko/Merlijn (Willem Dafoe) schudden hem wakker.

Misschien dat het bovenstaande enige verwachtingen schept, maar Wan geeft duidelijk niets om het verhaaltje en des te meer om de speciale effecten. Aquaman is immers zijn kans om James Cameron naar de kroon te steken. Zoals Avatar wordt Aquaman overheerst door computeranimatie. De CGI-specialisten hebben hun best gedaan om een wonderlijke wereld vol wonderbaarlijke creaturen te creëeren – op het waanzinnige af zelfs. Helaas is Wan veel sneller tevreden dan Cameron. In sommige onderwaterscènes hangt een irritante waas over het beeld die je doet verlangen naar de haarscherpe CGI uit bijvoorbeeld Mortal Engines. Op andere momenten lijken de digitale figuurtjes dan weer meer op iets uit een tweederangs computeranimatieproductie dan op de blauwe wezens uit Avatar.

‘Wie maalt daar om?’, hoor ik mijn neefje van tien al zeggen en geef hem maar eens ongelijk. Vele vijftigers van nu waren in de jaren zeventig ook in de ban van naïeve onzin als  Man from Atlantis. Alleen: waarom moet zoiets 200 miljoen dollar kosten?

>>Klap

Saw– en The Conjuring-regisseur James Wan brengt de avonturen van de DC-superheld Aquaman als een extravagante onderwaterversie van de legende van koning Arthur. Een megablockbuster die bulkt van de computereffecten en het midden houdt tussen Shark Tale en Avatar. Jason Momoa lanceert zichzelf als de Schwarzenegger van het Trump-tijdperk.

Regie James Wan
Cast Jason Momoa, Nicole Kidman, Patrick Wilson
Speelduur 2u23
Vanaf 19 december in de bioscoops

Lees meer over: