Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.09.2020

Recensie Antoinette dans les Cévennes

door Chris Craps

Robert Louis Stevenson, de auteur van onder meer Treasure Island en Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde, schreef als jonge kerel het literaire reisverhaal Travels with a Donkey in the Cévennes. De Franse cineaste Caroline Vignal gebruikt het nu als basis voor een licht verteerbare romantische komedie.

In de film trekt de dertigjarige lerares Antoinette (Laure Calamy) net zoals Stevenson naar het natuurreservaat van de Cévennen voor een trektocht met een ezel. En net zoals bij Stevenson wordt ze gemotiveerd door een amoureuze kwestie: ze is immers verliefd op de vader van een van haar leerlingen, die haar een liefdesvakantie had beloofd, maar op het laatste moment afhaakte en koos voor een lang rugzakweekend met vrouw en kind in de Cévennen. Een dolverliefde Antoinette beslist dan maar om hen te volgen. Haar voornaamste klankbord in het natuurreservaat is de ezel Patrick, die haar evenaart qua koppigheid.

De vrees bestond dat de literaire bron aanleiding zou geven tot een pretentieuze komedie, maar Vignal houdt het altijd licht. Bij momenten komt ze dicht bij ‘gebakken lucht’: eigenlijk heeft ze niets te vertellen, behalve dan dat het best leuk moet zijn om in de Cévennen rond te wandelen. Het verhaaltje is dus flinterdun en de personages zijn vluchtig geschetst. Het is een mirakel dat het toch allemaal werkt, des te meer omdat Vignal ook op stilistisch vlak niets bijzonder doet.

Dat je het toch anderhalf uur zonder irritatie uithoudt, heeft te maken met de vermakelijke relatie tussen Antoinette en haar ezel. Hoewel het beest totaal geen expressie heeft, begin je er toch een persoonlijkheid in te zien, vergelijkbaar met wat Robert Bresson deed met een ezel in zijn bloedernstige filmklassieker Au hasard Balthazar uit 1966.

De Franse filmsector heeft massa’s pretentieuze draken geproduceerd. Wat een opluchting dus dat er ook plaats is voor zo’n simpel, sympathiek, voorspelbaar en amusant niemendalletje. Misschien juist daarom werd de film opgenomen in de officiële competitie van de afgelaste Cannes-editie.

Klap

Caroline Vignal bewerkte Robert Louis Stevensons reisverhaal Travels with a Donkey in the Cévennes tot een romantische komedie met Laure Calamy als een speelse dertiger die dagtrips met een ezel in het nationaal park van de Cévennen boekt om in de nabijheid van haar gehuwde minnaar te vertoeven. Pretentieloze kost voor fans van Gemma Bovery.

Regie Caroline Vignal
Cast Laure Calamy, Benjamin Lavernhe, Olivia Côte
Speelduur 1u37
Vanaf 16 september in de bioscoop