Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

24.04.2019

Recensie Another Day of Life

door Chris Craps

Er valt veel te vertellen over deze animatiefilm met documentaire toetsen van de Pool Damian Nenow en de Spanjaard Raúl de la Fuente. Another Day of Life is een forse geschiedenisles over een vergeten oorlog, een spannende thriller en een stilistische triomf. Geen kat die nog weet wat er daadwerkelijk gebeurde nadat Angola in 1974 de Portugese kolonisten aan de deur zette. Er brak een bloedige oorlog uit tussen het door Cuba en de Sovjet-Unie gesteunde MPLA en het door Amerika en Zuid-Afrika versterkte FNLA.

Another Day of Life focust op de ervaringen van de Poolse journalist Ryszard Kapuściński in die periode en vooral op een levensgevaarlijke trip over een zestig kilometer lange weg bezaaid met lijken die de journalist ondernam naar de grens met Zuid-Afrika. Aan de basis van de film ligt het boek dat Kapuściński over de Angolese burgeroorlog schreef. Dat betekent dat we het morele standpunt van de journalist innemen. Je kunt daar bedenkingen bij hebben, maar het is alvast een eerlijkere benadering dan de zogenaamd objectieve schetsen van complexe situaties.

Wat inhoudelijk bijblijft, zijn de gruwelijke gevolgen van de Koude Oorlog tussen de VS en Rusland die uitgevochten werd in een land waar ze niets te zoeken hadden en een heel interessant dilemma. Die crisissituatie tijdens de finale geeft de film een dramatische kracht die lang blijft nazinderen. Door voor een graphic novel-stijl te kiezen geven de makers een fris gezicht aan het drama, dat je kunt vergelijken met wat Ari Foliman deed met de Sabra en Shatila-slachting in Waltz with Bashir. Nenow en de la Fuente voegen nog enkele live action-interviews toe met mensen die de bloedbaden overleefd hebben en Kapuściński goed gekend hebben, waardoor je eraan herinnerd wordt dat je naar een brok harde realiteit uit een niet zo ver verleden aan het kijken bent.

Met wat er zich vandaag de dag in Syrië en andere brandhaarden afspeelt, lijkt Another Day of Life akelig actueel. Het is dus de juiste film op het juiste moment, met de juiste inhoud, in de juiste stijl.

>>Klap

Dit deels Belgische animatiedrama met docu-momenten focust zich op een gevaarlijke reis tijdens de Angolese burgeroorlog in 1975 van de controversiële Poolse journalist Ryszard Kapuściński. Waltz with Bashir, maar dan in Angola.

Regie Damian Nenow & Raúl de la Fuente
Cast Miroslaw Haniszewski, Vergil J. Smith, Olga Boladz
Speelduur 1u25
Vanaf 24 april in de bioscoop

Lees meer over: