Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

09.08.2017

Recensie Annabelle: Creation

door Ruben Nollet

Slangen? Hou maar bij. Schorpioenen? Ook geen fan van. Vogelspinnen? Laat ze toch in tropische streken. Er zijn voldoende dingen genoeg die me doen huiveren. Maar poppen? Nee, die horen daar niet bij. Niet als ze opgevoerd worden in een vaardig spookverhaal à la Dead of Night, noch in een B-klassieker als Tourist Trap, en zeker niet als ze een serieproduct als Annabelle: Creation moeten dragen.

De producenten van deze origin story over de ouderwetse pop die zich voor het eerst liet zien in The Conjuring, doen nochtans hun best om een zeker niveau te halen. Ze vertrouwen de film toe aan regisseur David Sandberg die met de kortfilm Lights Out bewees dat hij de zenuwen van zijn publiek perfect kan betokkelen. Ze brengen een groep getalenteerde jonge acteurs samen en omringen die met stevige karakterspelers zoals Miranda Otto en Anthony LaPaglia. En ze mikken in eerste instantie eerder op een creepy atmosfeer dan op opzichtige schrikeffecten.

Annabelle: Creation concentreert zich op een groep weesmeisjes die komt logeren in het huis van een rouwend koppel. Twaalf jaar eerder hebben ze hun dochtertje verloren en dat heeft met name de moeder nooit kunnen verwerken. Voor je echter “Deze kamer is verboden terrein” kunt zeggen, beginnen er rare dingen te gebeuren.

Omdat Sandberg zijn klassiekers kent en de waarde van geduld begrijpt, bekomt hij aanvankelijk een best degelijke schrikfilm. Hij voelt de behoefte niet om grenzen te verleggen, en dat is prima. Hij neemt de tijd om de spanning op te bouwen met onder meer vage gezichten, bizarre vormen en zachte bewegingen.

Omdat Sandberg moet werken met materiaal dat niet bijzonder griezelig of uitdagend is, komt Annabelle: Creation echter nooit echt van de grond. Tijdens de tweede helft raakt de regisseur bovendien steeds meer de pedalen kwijt. Dat tracht hij goed te maken met een overdosis lawaai, wat niet verwonderlijk faliekant uitdraait.

>>KLAP

De bezeten pop uit de Conjuring-serie krijgt haar eigen origin story, en dat sluit naadloos aan bij de huiverambiance waarvoor de hoofdreeks bekendstaat. Een bovennatuurlijke thriller die je kunt bekijken als een variant op Child’s Play – maar dan met meer stijl en minder gevoel voor humor.

Regie David F. Sandberg
Cast Anthony LaPaglia, Miranda Otto, Lulu Wilson
Speelduur 1u49
Vanaf 9 augustus in de bioscoop