Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

27.08.2019

Recensie Angel Has Fallen

door Ruben Nollet

Vroeg in Angel Has Fallen, de derde film in de actiereeks rond Secret Service-agent Mike Bannin, slaan de slechteriken voor het eerst toe. Wanneer de president gaat vissen op een afgelegen meer, lanceren ze een batterij drones die hun doelwit griezelig nauwkeurig kunnen identificeren en elimineren.

De tuigen slagen er weliswaar niet in om de president (Morgan Freeman) uit te schakelen omdat Banning (Gerard Butler) daar een stokje voor steekt. Maar ze blazen wel de rest van het beveiligingsteam genadeloos aan flarden. Omdat Banning als enige agent de aanslag overleefd heeft en omdat de F.B.I. zijn sporen aantreft op compromitterende plaatsen, wordt hij onder verdenking gesteld.

De scène met de drones is helaas ook het hoogtepunt van de hele film, die alle moeite van de wereld heeft om zichzelf boven de middelmaat te tillen. Angel Has Fallen wordt nooit zo slecht dat je naar de uitgang wilt rennen, vooral omdat hij voldoende vaart heeft – soms op het lachwekkende af.

De kronkelplot vol verraad en vergelding is echter nooit inventief of verrassend genoeg om je naar het puntje van je stoel te dwingen en met regisseur Ric Roman Waugh hebben we ook niet bepaald een roerganger die vertrouwen inboezemt. De voormalige stuntman heeft geen flauw idee hoe je actie naast spectaculair ook meeslepend moet maken.

Opmerkelijk detail: de vorige twee keer werd Bannings echtgenote Leah gespeeld door de Australische actrice Radha Mitchell, hier is ze plots veranderd in de jongere Piper Perabo. Niet dat het personage veel om het lijf heeft – ze is weinig meer dan de lieftallige moeder van Bannings dochtertje – maar toch.

>>Klap

Een agent van het beveiligingsteam van de Amerikaanse president wordt opgejaagd wild wanneer na een dodelijke aanslag alle sporen naar hem wijzen. Gerard Butler zet zijn actiereeks verder, scenarist Robert Mark Kamen gaat voor een variant op zijn hit Taken.

Regie Ric Roman Waugh
Cast Gerard Butler, Danny Huston, Morgan Freeman
Speelduur 2u01
Vanaf 28 augustus in de bioscoop