13.09.2017
Recensie American Made
Een echt goeie Tom Cruise-film: da’s ook een tijdje geleden. The Mummy en Oblivion hadden weinig om het lijf, de Jack Reacher-films leken Dirty Harry-klonen en de laatste twee Mission: Impossible-sequels waren misschien leuke popcornfilms, maar was je vergeten van zodra de eindgeneriek over het scherm rolde. Enkel Edge of Tomorrow van Doug Liman, een futuristische actieversie van Groundhog Day, had iets dat bleef nazinderen. Van diezelfde Liman komt nu deze zeer behoorlijke satire, American Made, met een Cruise die nog wel zijn tics heeft, maar nooit echt stoort.
Liman is zo’n regisseur die binnen het Hollywood-systeem werkt, maar die opvallend kritisch is voor de Amerikaanse overheid. Dat bewees hij al met Fair Game, over de leugens van George Bush, en The Bourne Identity, over de geheime operaties van de CIA in de jaren 80 en 90 . In American Made neemt hij dan weer de buitenlandpolitiek van Ronald Reagan tijdens de eerste helft van de jaren 80 op de korrel. Maar Liman goot zijn kritiek deze keer in een farce.
Onze gids is Barry Seal (Cruise), een zeer begaafde piloot die eind jaren 70 sigaren smokkelt vanuit Cuba. De CIA, verpersoonlijkt door ene Monty Schafer (Domhnall Gleeson), ziet wat in deze immorele waaghals en rekruteert hem om luchtfoto’s te nemen van ‘vijandige’ locaties in Zuid-Amerika. Seal doet zijn job zo goed dat hij ook smeergeld mag leveren aan generaal Noriega in Panama. Het drugskartel van Pablo Escobar ziet hierin een buitenkans: aangezien Barry met een leeg vliegtuig terug naar de VS moet, kan hij evengoed een lading cocaïne meevoeren. Barry accepteert, want de CIA betaalt niet zo goed en van zijn geweten heeft hij nooit last. Alles wordt pas echt ingewikkeld wanneer Reagan de Contra’s in Nicaragua wil steunen met wapens. Iemand moet die immers ter plaatse brengen.
De echte Barry Seal was inderdaad een drugssmokkelaar en een informant voor de CIA. Maar Liman en zijn scenarist Gary Spinelli hebben in dienst van het drama en de satire de volgorde van de gebeurtenissen uit zijn leven wat door mekaar gemixt en hem wat sympathieker gemaakt dan hij was (Seal smokkelde al drugs voor de CIA hem aanklampte). Storen doet dat niet, want uiteindelijk is American Made geen echte biopic en wil de film vooral de gewetenloze, ridicule en hilarische aanpak van de CIA in de jaren 80 tonen. Charlie Wilson’s War en Burn after Reading zijn nooit veraf. Voeg daarbij de verwaterde look van VHS-cassettes uit de vroege jaren 80 en je verkrijgt een smakelijke blik op hoe vrolijk én kankzinnig de Reagan-jaren waren.
Beste Hollywood-film in tijde!
>>Klap
Doug Liman presenteert Tom Cruise in een heerlijke satire in de lijn van Charlie Wilson’s War en Burn after Reading over een piloot die de speelvogel wordt van de CIA.
Regie Doug Liman
Cast Tom Cruise, Domhnall Gleeson, Sarah Wright
Speelduur 1u57
Vanaf 13 september in de bioscoop