Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

17.05.2017

Recensie Alien: Covenant

door Steven Tuffin

“Als Guardians of the Galaxy Vol. 2 een album vol zomerse pophits was, dan is Alien: Covenant een best of van een helse metalband onder leiding van mad scientist Ridley Scott.” Dat tweette ik na de persvisie van de nieuwste aflevering van de ‘in space no one can hear you scream’-franchise die eind jaren zeventig in gang werd getrapt.

“Bedoel je dat nu positief of negatief?” vroegen een paar mensen en ik moest hen het antwoord schuldig blijven. Alien: Covenant is immers een eigenaardig beestje, dat alle simplistische waardeoordelen overstijgt. En laat dat nu net het soort cinema zijn waar ik met volle teugen van geniet.

Hoewel hij zelf het tegendeel beweert, heeft Ridley Scott zijn koers amper veranderd na de lauwe ontvangst van Prometheus. Oké, er zijn veel duidelijkere knipogen naar all things Alien, maar dit blijft in de eerste plaats een verderzetting van het verhaal dat eindigde met de afreis van wetenschapster Elizabeth Shaw en androïde David richting Engineers-planeet.

Met een crew die een lange ruimtetocht voor de boeg heeft, een alarmsignaal afkomstig van een onbekende planeet en een vrouw die stoerder blijkt dan het gros van de mannen rondom haar, lijkt deze film ogenschijnlijk op een duf Alien-doorslagje. Gaandeweg ontpopt hij zich echter tot een brok waanzinnige spektakelcinema waarin blokfluiten en biologische wapens cruciale rollen spelen.

Ik blijf vaag omdat Alien: Covenant echt een film is die je in de bioscoop moet ontdekken. Met aan het roer Scott als gestoorde professor die een brug probeert te slaan tussen het extra-terrestrial creationisme van Prometheus en de spookhuis in space-horror van Alien. En met een weergaloze dubbelrol van Michael Fassbender die veel enger blijkt dan een heel legertje bloeddorstige Xenomorphs.

>>Klaps

Zowel fans van Prometheus als liefhebbers van Alien en Aliens zullen hun gading vinden in Ridley Scotts derde aflevering van de scififranchise die hij decennia terug in gang zette. Een creepy kruisbestuiving tussen bombastische spektakelcinema over de oorsprong van de mens en rechttoe rechtaan ruimtehorror.

Regie Ridley Scott
Cast Katherine Waterston, Billy Crudup, Michael Fassbender
Speelduur 2u02
Vanaf 17 mei in de bioscoop