Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

26.09.2018

Recensie A Simple Favor

door Ruben Nollet

Als je Paul Feig, de regisseur van A Simple Favor, al eens gezien hebt, dan weet je dat hij zich piekfijn kleedt. Mooi kostuum, vestje, das, pochet in de borstzak, occasioneel een bol- of deukhoed: hij lijkt zo uit een film van de jaren 40 gestapt. Ik heb het dan ook altijd een beetje vreemd gevonden dat net hij de man achter gore lol als Bridesmaids, Spy en The Heat is, films die weliswaar de vrouwelijke personages in de schijnwerpers zetten, maar ze niet noodzakelijk van hun elegantste kant laten zien. 

Dan sluit A Simple Favoral veel nauwer aan bij het imago dat de man zelf uitstraalt. De guitige thriller – of nijdige komedie, je kiest zelf maar – zit vol knipoogjes naar de genrecinema van weleer, en de dames zien er voor de verandering patent uit. Daarbij denk ik in de eerste plaats aan Emily, met ijskoude zelfzekerheid vertolkt door Blake Lively. Met haar doorgedreven no-nonsense-mentaliteit schudt deze professional woman het brave bestaan van het andere hoofdpersonage door elkaar. Dat is Stephanie (Anna Kendrick), een alleenstaande moeder die alles volgens de regels doet. Ze heeft een vlog waarop ze allerlei huis- en keukentips verspreidt, maar aan de kijkcijfers te zien, zit niemand daar echt op te wachten.

Dat verandert wanneer Emily op een dag spoorloos verdwijnt en Stephanie op onderzoek trekt om op haar vlog verslag uit te brengen. Een van de fijne running jokesin de film is dat je het aantal bezoekers van de vlog elke keer ziet stijgen en het siert Feig dat hij daar de aandacht niet op vestigt. In het algemeen vindt A Simple Favor bovendien een aangenaam evenwicht tussen humor en spanning en het is vaak genieten van het getiktaktussen Lively en Kendrick.

Het is dan ook dubbel jammer dat de film naar het einde toe zoveel pirouettes maakt dat hij over het scherm begint te zwabberen. Wat lang intrigerend en op een geestige manier meeslepend is, verwatert in de laatste rechte lijn tot een slappe Agatha Christie-kloon.

>>Klap

Een wat truttige alleenstaande moeder (Anna Kendrick) maakt gebruik van haar doe-het-zelf-vlog om uit te vissen wat er gebeurd is met haar sexy, zelfverzekerde vriendin (Blake Lively), die spoorloos verdwenen is. Gone Girl met kolder in de kop.

Regie Paul Feig
Cast Anna Kendrick, Blake Lively, Henry Golding
Speelduur 1u57
Vanaf 26 september in de bioscoop