Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

24.06.2014

22 Jump Street

door Ewoud Ceulemans

“They doubled the budget, thinking they will double their profit. But it’s always worse the second time around.” In 21 Jump Street (2012) wees Deputy Chief Hardy de valkuilen van remakes aan, in 22 Jump Street doet hij hetzelfde met het concept van de sequel. Meer van hetzelfde, maar dan grootser en met meer spektakel – en vaak van een minder niveau. Hij geeft nog een belangrijke tip mee. “Just do the same thing as last time, and everybody will be happy.”

Regisseurs Phil Lord en Christopher Miller zijn dus niet bang van wat meta-humor. Net zoals het eerste deel is ook 22 Jump Street een film die in de eerste plaats op schitterende wijze  zichzelf parodieert: alles wat enigszins typisch is aan vervolgfilms, actiekomedies en buddy movies wordt hier met veel plezier bovengehaald en genadeloos binnenstebuiten gekeerd.

De buddies, dat zijn nog steeds agenten Jenko (Channing Tatum) en Schmidt (Jonah Hill). Nadat ze op hoogst originele manier een drugsbende in hun oude high school oprolden, moeten ze nu exact hetzelfde doen op een universiteit. Het studentenleven stelt hun bromance echter danig op de proef: Jenko wordt de populaire ster van het American footballteam, terwijl Schmidt zich terugtrekt onder de kunststudenten.

De term bromance mag u behoorlijk letterlijk nemen: de vriendschap tussen Schmidt en Jenko wordt voortdurend gemeten aan de hand van amoureuze parameters. De ingenieuze dialogen tussen de twee tonen aan dat 22 Jump Street slimmer is dan je aanvankelijk zou denken. Wanneer het stel hun relatieproblemen onder ogen moet zien, zorgt de nog steeds voor knetterende elektriciteit tussen Tatum en Hill dan ook voor enkele hilarische scènes.

Maar 22 Jump Street mikt natuurlijk niet enkel op de binnenpretjes, maar ook – en vooral – op de bulderlach. Aan uitzinnige set pieces, een shitload aan schuine moppen en de op gepaste manier overdreven zuippartijen is er dan ook geen enkel gebrek. Dat er enkele sequenties zijn waarin de zelfspot iets té opvallend wordt, vergeef je de makers dan ook met plezier, ze schieten immers veel vaker recht in de roos. Wie bij deze film zijn lach langer dan vijf minuten kan inhouden, moet dringend een gevoel voor humor kopen!

 

>>KLAP

Meer van hetzelfde met een verdubbeld budget: dat is inderdaad wat deze sequel op 21 Jump Street brengt. Maar de hoofdpersonages tonen ook aan dat de tweede film niet altijd slechter hoeft te zijn. Het zou ons verbazen indien er dit jaar een komedie uitkomt waarmee u harder zal gieren en brullen.

Regie Phil Lord en Christopher Miller
Cast Jonah Hill, Channing Tatum, Ice Cube
Speelduur 112 min.
Vanaf 25 juni in de zalen

@Ewoud51