Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

15.08.2023

Reality: Spartaans arthousezusje van Oliver Stones Snowden (recensie)

door Chris Craps

Op 3 juni 2017 kwamen twee FBI-agenten aankloppen bij de 26-jarige Reality Winner. Ze waren vriendelijk en correct, maar hadden wel een onderzoekbevel bij zich. Reality zei dat ze niet wist wat er aan de hand was, maar verleende haar volle medewerking. Nadat andere FBI-agenten gecontroleerd hadden dat de woonst van de jonge vrouw veilig was, werd ze ondervraagd.

Reality van Tina Satter is een bioscoopbewerking van haar toneelstuk Is This a Room, dat op zijn beurt gebaseerd is op het transcript van de ondervraging van Reality Winner door de FBI. Veel mensen in de VS hebben al van haar gehoord, in Europa is dat minder het geval. Winners zaak kwam minder in de internationale spotlights dan de verwante zaak rond Edward Snowden.

In tegenstelling tot Oliver Stones Snowden kiest Statter voor een minimalistische benadering. Haar film is in feite een lange ondervraging, waarbij je steeds meer over Winner te weten komt. De eerste informatie komt er na een vijftal minuten wanneer je ontdekt dat ze vloeiend Farsi en Pashto, talen die in Afghanistan worden gesproken, kan vertalen. Wie niet op voorhand weet wie Winner is, beseft dan dat er een politiek drama wordt opgebouwd.

Statter oordeelt niet over Reality Winner, maar toont de feiten. In 82 minuten wil ze vooral de persoonlijkheid van haar protagonist onthullen, en dat stap voor stap. Wie is ze? Wat voor achtergrond heeft ze? En vooral: waarom deed ze wat ze deed? Dat Reality prima werkt, heeft niet alleen te maken met de originele, ietwat spartaans aanpak, maar ook met de fenomenale vertolking van Sydney Sweeney, bekend van Euphoria en The White Lotus. Van haar gaan we zonder twijfel nog heel veel horen.

>>Klap

Cineast Tina Satter verfilmt haar toneelstuk Is This a Room, gebaseerd op een FBI-transcript, als een minimalistisch politiek drama over de jonge Reality Winner, die verdacht wordt door de Amerikaanse overheid. Spartaans arthousezusje van Oliver Stones Snowden.

Regie Tina Satter
Cast Sydney Sweeney, Josh Hamilton, Marchánt Davis
Speelduur 1u22
Vanaf 16 augustus in de bioscoop

Lees meer over: