Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.02.2022

Razzie-oprichters betreuren een van hun twee The Shining-nominaties

door Vertigo

The Shining kreeg voor de eerste editie van de Golden Raspberry of Razzie Awards in 1980 nominaties voor Slechtste Regisseur (Stanley Kubrick) en Slechtste Actrice (Shelley Duvall). Nu zeggen Razzie-oprichters John J.B. Wilson en Maureen Murphy dat slechts een van de twee nominaties terecht was.

Wilson vertelt dat een aantal mensen die voor de Razzies stemden en Stephen Kings The Shining hadden gelezen naar de verfilming gingen kijken en geen fan waren van wat Kubrick met de roman had gedaan.

“Het boek was visueel verbluffender, angstaanjagender en boeiender,” zegt Wilson en voegt eraan toe dat er teveel uit de roman werd geknipt. “Ik heb vernomen dat Kubrick daar achter zat en dus voel ik me er niet slecht bij dat hij een Razzie-nominatie voor Slechtste Regisseur kreeg.”

Murphy stemt in en noemt Kubrick een overroepen regisseur. “Hij heeft één goede film gemaakt en dat was het,” zegt ze, maar vindt Duvalls Razzie-nominatie onterecht omdat de actrice het naar eigen zeggen moeilijk had op de set.

“Kubrick heeft haar het leven zuur gemaakt,” zegt Maureen. We hadden Shelley Duvall dus niet mogen nomineren, maar iedereen maakt fouten. Dat is menselijk.”

Bron: IndieWire