Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.10.2015

Raoul Servais krijgt carrièreprijs in Zagreb

door Jimmy Van der Velde

De Belgische animatiefilmer Raoul Servais krijgt op de volgende editie van Animafest in het Kroatische Zagreb, in juni 2016, de Lifetime Achievement-prijs. Dat heeft de vzw Fonds Raoul Servais vernomen. Aan de bekroning zal een uitgebreide hommage worden gekoppeld en de tentoonstelling “De Wereld van Raoul Servais” die momenteel in Gent te zien is, zal naar een galerij in het centrum van Zagreb verhuizen.

Het ‘World Festival of Animated Film Animafest Zagreb’ wordt gerekend tot de vijf belangrijkste animatiefilmfestivals ter wereld. Tot nog toe kregen zestien animatiegrootheden er de prijs ter bekroning van hun carrière, onder wie Norman McLaren, Chuck Jones, Jan Svankmajer, Paul Driessen, Hayao Miyazaki en Michel Ocelot.

De expo “De Wereld van Raoul Servais – vroeger… nu… straks” werd opgezet naar aanleiding van de wereldpremière op 13 oktober van Servais’ nieuwe kortfilm Tank op het 42ste Film Fest Gent. Al zijn dertien korte films plus langspeler Taxandria komen er aan bod. Zij worden gelinkt aan zes belangrijke thema’s in het werk van de Oostendse kunstenaar: onderdrukking, conflicten, nostalgie, underdogs en marginaliteit, parodieën en pamfletten, sagen en legenden. In een kelder die als een bunker is aangekleed, is continu Tank op groot scherm te bekijken.

De op 15 oktober geopende tentoonstelling is nog tot en met 8 november te bekijken in Zebrastraat 32 te Gent, van dinsdag tot zondag.

Bron: vzw Fonds Raoul Servais

Foto: Fonds Raoul Servais/ Luk Monsaert