Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

10.01.2019

Radiohead-frontman Thom Yorke koestert Oscar-ambities

door Vertigo

Hoewel hij de inzwering van Radiohead in de Rock & Roll Hall of Fame niet zal bijwonen, is frontman Thom Yorke gebrand op een Oscar. Hij schreef de score voor Luca Guadagnino’s Suspiria en de song Suspirium staat op de shortlist voor Beste Originele Nummer.

“Hopelijk krijgt het nummer een nominatie,” zei Yorke. “Ik heb er anderhalf jaar hard aan gewerkt en soms is het leuk om erkend te worden.”

Yorke kreeg advies van zijn bandmakker Johnny Greenwood, de componist van Paul Thomas Andersons laatste vier films. “Concentreer je niet te veel op de film,” zei Greenwood, “anders raak je uitgeput. Werk los van de film en voeg daarna je muziek toe. Baseer jezelf zoveel mogelijk op indrukken en doe vooral wat jij wil doen.”

“Zo doet hij het ook,” zei Yorke. “Hij verzint vaak dingen terwijl hij aan het experimenteren is en ontdekt vervolgens dat ze passen bij waar hij ook mee bezig is. Dus prutste ik met mijn apparatuur en probeerde ik dingen uit met mijn stem die ik anders niet zou doen, maar wel al heel lang wilde doen.”

Bron: IndieWire