Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

27.11.2018

Rachel Weisz en Ethan Hawke geven indrukwekkende speeches op Gotham Awards

door Vertigo

In New York zijn de Gotham Awards, de filmprijzen van de Independent Filmmaker Project, uitgereikt. Chloé Zhao’s The Rider werd tot beste film uitgeroepen, maar ook The Favourite en First Reformed vielen in de prijzen.

Rachel Weisz nam in naam van haarzelf, Olivia Colman en Emma Stone de Bijzondere juryprijs voor este ensemble in ontvangst voor The Favourite. Haar tegenspeelsters waren er via kartonnen maskers ook een beetje bij en in haar speech richtte Weisz zich specifiek tot de pers.

“Ik hoop dat we in de nabije toekomst niet meer gevraagd worden hoe het was om met andere vrouwen samen te werken,” zei ze naar aanleiding van een terugkerende vraag tijdens interviews voor The Favourite. “Volgens mij worden mannen nooit die vraag voorgeschoteld, maar misschien heb ik het wel bij het verkeerde eind.”

Ethan Hawke, de winnaar van Beste acteur voor zijn rol in First Reformed, maakte van zijn platform gebruik om zijn collega’s aan te moedigen hun verantwoordelijkheid op te nemen. “Tegenwoordig is er noch politiek noch spiritueel gezag,” zei hij, “en het is aan de kunsten om de leegte op te vullen.”

“We mogen ons niet laten verdelen,” vervolgde hij. “Wij artiesten creëren empathie en medelijden en moeten ons werk doen. Het milieu, het onderwijs en etnische gelijkheid worden verwaarloosd. Dat is onaanvaardbaar. Mijn moeder zei altijd: ‘Je moet de waarheid niet beschermen, maar ernaar leven. Zo zal ze je zelf in bescherming nemen.'”

Bron: IndieWire, IndieWire