Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

27.07.2016

Race

door Ruben Nollet

Misschien heb je begin juni op onze site gelezen dat een computer met artificiële intelligentie het script voor een korte sciencefictionfilm heeft geschreven. Dat deed hij op basis van tientallen voorbeelden uit het genre die de programmeurs hadden geüpload.

Ik weet niet of een computer zich met het script van Race heeft beziggehouden, maar het zou me eerlijk gezegd niet verbazen. Het biografische drama voelt namelijk aan alsof het samengesteld is uit de meest voorkomende ideeën, routines en clichés uit dat specifieke genre. De historische feiten zijn er, maar de menselijkheid ontbreekt.

De beste vondst is waarschijnlijk nog de titel, die lekker bekkend zowel het onderwerp als de thematiek verwoordt: atletiek en ras. Dit is het verhaal van Jesse Owens, de atleet die op de Olympische Spelen van 1936 vier gouden medailles wegkaapte, in drie sprintnummers (100 meter, 200 meter en 4×100 meter) en in het verspringen.

Dat de Spelen dat jaar plaatsvonden in nazi-Berlijn en dat Owens als zwarte Untermensch zijn talenten demonstreerde voor de neus van Adolf Hitler maakt die pagina sport- en wereldgeschiedenis des te sappiger. In de jaren 30 was de situatie voor de donker gekleurde medemens in de Verenigde Staten echter nauwelijks beter, en daar besteedt de film ook de nodige aandacht aan.

Aan materiaal geen gebrek dus, maar Race doet er bitter weinig mee. Over het algemeen volgt de film het handboek Biopics for Dummies met benauwende angstvalligheid. Elke wending, elk probleem, elke hinderpaal, elke oplossing wordt aangekondigd met een knipperende pijl en een arsenaal verkeerstekens, alsof regisseur Stephen Hopkins ervan uitgaat dat zijn publiek voortdurend zit te dommelen. Twee keer raden wat het ironische resultaat van die aanpak is.

Heb ik dan niets geleerd van Race? Toch wel: Jesse was een verbastering van J.C., de initialen van James Cleveland, Owens’ eigenlijke voornamen. Toch één weetje rijker dus.

>>KLAP

Klassiek biografisch drama à la Ray over Jesse Owens, een andere grootheid uit de Afrikaans-Amerikaanse geschiedenis, die tijdens de nazi-Spelen in Berlijn voor de ogen van Adolf Hitler alle tegenstand aan flarden sprintte en sprong.

Regie Stephen Hopkins
Cast Stephan James, Jason Sudeikis, Jeremy Irons
Speelduur 2u14
Vanaf 27 juli in de bioscoop

@RubenNollet

Lees meer over: