Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

12.08.2019

Quentin Tarantino probeert einde te maken aan Bruce Lee-controverse

door Vertigo

Quentin Tarantino heeft gereageerd op de controverse rond de Bruce Lee-scène in Once Upon a Time in Hollywood. Volgens Lee’s dochter Shannon komt het martial arts-icoon over als een arrogante blaaskaak en volgens zijn protégé Dan Inosanto zou hij nooit een slecht woord hebben gezegd over Muhummad Ali, wat hij wel doet in de film.

“Bruce Lee was een vrij arrogante kerel,” zegt Tarantino. “Ik heb de manier waarop hij sprak niet verzonnen en hij heeft wel degelijk gezegd dat hij Ali kon verslaan. Zijn vrouw Linda Lee schreef het in haar eerste biografie.”

In Once Upon a Time in Hollywood gaat Lee (Mike Moh) op de vuist met Brad Pitts personage Cliff Booth. De twee winnen elk een ronde voor hun gevecht wordt stilgelegd, maar sommigen vinden het tactloos dat Lee ook maar één keer verliest.

“Brad Pitt zou Bruce Lee niet aankunnen,” zegt Tarantino, “maar Cliff misschien wel. Je kan je echter net zo goed afvragen of Dracula het van Bruce Lee zou halen. Cliff is een fictief personage.”

“In het verhaal is hij echter een soldaat die tijdens de Tweede Wereldoorlog heel wat mannen om het leven heeft gebracht met zijn handen,” vervolgt de regisseur.

“Bruce Lee is een atleet,” besluit Tarantino, “en Cliff is een krijger. Als ze het tegen elkaar zouden opnemen tijdens een martial arts-toernooi in Madison Square Garden, zou Bruce er gehakt van maken. Als ze tegenover elkaar kwamen te staan in de Filipijnse jungle, zou Cliff hem vermoorden.”

Bron: IndieWire