Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

04.06.2019

Quentin Tarantino brengt hulde aan westernlegende Sergio Leone

door Vertigo

Quentin Tarantino heeft het voorwoord van Christopher Fraylings boek Once Upon a Time in the West: Shooting a Masterpiece verzorgd en Sergio Leone, de regisseur van de klassieke spaghettiwestern, de hemel ingeprezen.

Volgens Tarantino zette Once Upon a Time in the West hem aan om in Leone’s voetsporen te reden: “Ik heb er veel van geleerd. De film toont aan hoe je een impact kunt maken als regisseur en je stempel kan drukken op je werk.”

Tarantino noemt Leone’s gebruik van geweld en muziek grensverleggend. “Tegenwoordig lijken zijn films niet zo gewelddadig meer,” schrijft hij, “maar in zijn tijd was dat omgekeerd. Italianen nemen geweld namelijk niet echt ernstig, maar beschouwen het als een vorm van zwarte humor.”

“Bovendien zijn Leone en Ennio Morricone in The Good, the Bad and the Ugly begonnen met het monteren van scènes op muziek,” vervolgt Tarantino. “Voor hen gebeurde dat enkel per ongeluk.”

“Wat mij betreft is hij de beste Italiaanse filmmaker aller tijden,” besluit hij. “Ik zou zelfs durven zeggen dat hij de beste combinatie van stilist en verteller is. Hij creëert zijn eigen wereld en speelt met de regels van het genre.”

Lees het volledige essay hier.

Bron: IndieWire