Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

30.07.2014

The Purge: Anarchy

door Ruben Nollet

Vijf minuten politieke moed. Meer hadden de New Founding Fathers van de Verenigde Staten niet nodig om de armoede en werkloosheid in het land aan te pakken. Toegegeven, het was een drastische wet die ze uitvaardigden, maar hij bleek wel zeer efficiënt: 21 maart is niet alleen het begin van de lente maar ook de dag (enfin, de nacht) waarin iedereen twaalf uur lang vrijgeleide krijgt om het beest uit te hangen. Alles is gepermitteerd, tot moord toe, zonder dat de arm der wet ook maar een strobreed in de weg legt.

Nadat we in de eerste film zagen hoe een gezin uit de betere middenklasse tijdens die zogenaamde Zuiveringsnacht ongewenst bezoek krijgt en van zich af moet bijten, trekt The Purge: Anarchy het canvas verder open. Deze keer wil regisseur James DeMonaco, die zelf het concept verzon en de scenario’s schreef, tonen wat de implicaties van de wet zijn voor de armere klasse. Zoals zo vaak zijn het immers de armen die de hoogste tol mogen betalen. DeMonaco doet zijn uiterste best om verrassende uitwassen van het gewelddadige systeem te bedenken. Bij gebrek aan geloofwaardige personages of aanvaardbare acteurs stelt het allemaal echter te weinig voor.

>>KLAP

Regisseur James DeMonaco werkt zijn concept uit zijn bloederige actiethriller The Purge verder uit en laat onder meer zien dat niet elke Amerikaan opgezet is met de draconische nieuwe wetgeving. Bittere satire die het vooral moet hebben van zijn brutale aanpak.

Regie James DeMonaco
Cast Frank Grillo, Carmen Ejogo, Zoë Soul
Speelduur 1u41
Vanaf 30 juli in de bioscoop

@RubenNollet