Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.05.2015

Project T

door Anke Wauters

Wat als er een land bestond waar alles mogelijk is? The Incredibles-regisseur Brad Bird neemt ons er mee naartoe in zijn nieuwste prent. De inspiratie voor het utopische popcornproject haalde hij en scenarist Damon Lindelof uit Tomorrowland. Nee, niet het dancefestival in Boom, maar de uitgebreide attractie die in 1955 in Anaheims Disneyland voor het eerst de deuren opende.

De wereld waarin Casey Newton (Britt Robertson) woont, gaat gebukt onder straatprotest, oorlog, hongersnood, kernwapens en corrupte politici. Haar vader, een NASA-ingenieur, is binnenkort werkloos omdat de Amerikaanse overheid de geldkraan voor het ruimtevaartprogramma dichtdraait. Op een dag krijgt ze een pin in handen die haar Tomorrowland toont. Het is een toekomstbeeld dat ze kost wat kost wil realiseren.

Met behulp van kindrobot Athena (Raffey Cassidey) belandt Casey bij de norse Frank Walker (George Clooney), die haar naar de fabelachtige plek kan brengen. Hij was ooit een leergierige jongen die in de toekomst geloofde, maar leidt nu een teruggetrokken leven in een zwaarbewaakt huis waar hij zit te mopperen en af te tellen naar het einde van de wereld.

Uiteindelijk mondt het uit in een confrontatie tussen Walker en de pragmatische wetenschapper David Nix (Hugh Laurie), die hem genadeloos uit het beloofde land verbande. De één symboliseert vernieling, pessimisme en duisternis, de ander belichaamt hoop, optimisme en licht. Als twee strijdlustige wolven staan ze tegenover elkaar. De vraag is welke het gevecht uiteindelijk zal winnen.

Disney Project T is in de eerste plaats een blockbuster die je aan het denken zet. De makers sporen ons aan terug te geloven in een prachtige toekomst in plaats van ons te verliezen in het doemdenken dat dezer dagen verheerlijkt wordt in films, videogames en de cynische manier van denken die overal de plak zwaait.

De film is niet zonder gebreken en pessimisten zullen gemakkelijk kritiek kunnen uiten. Schurk Nix is een wandelend cliché zonder verhaaltechnische ruggengraat, de plotontwikkeling is magertjes en product placement zegeviert. Maar de achterliggende boodschap is altijd kristalhelder: geloof terug in wat komt.

De film richt zich dan ook naar de dromers, niet naar de zwartkijkers.

>>KLAP

Neem het plot van The Wizard of Oz, keer het om en je krijgt het verhaal van een meisje in een mistroostige realiteit die alles in het werk stelt om naar een wonderbaarlijke, futuristische wereld te trekken.

Regie Brad Bird
Cast George Clooney, Hugh Laurie, Britt Robertson, Raffey Cassidey
Speelduur 2u10
Vanaf 20 mei in de bioscoop

@ANK2D2