09.04.2021
Programma MOOOV Filmfestival 2021 onthuld
Tussen 20 april en 3 mei biedt MOOOV Filmfestival een ruim programma van meer dan vijftig films. MOOOV daagt de kijker uit met een fijne selectie familiefilms, een straffe competitie, een focus op de recente Iraanse cinema en een reeks ontroerende films met als thema moederliefde.
Heel wat van die films worden ingeleid door de regisseurs zelf. Naast films bekijken, kan de kijker vijf exclusieve debatten volgen over thema’s die aansluiten bij het filmaanbod, zijn er niet minder dan 20 uitgebreide interviews met regisseurs na hun film, worden er workshops georganiseerd, kan er geluisterd worden naar podcasts en kan het publiek ontspannen tijdens een concert of de woonkamer onveilig maken tijdens sprankelende dj-sets.
Focus: Iraanse Cinema
Elk jaar kiest MOOOV een land dat in de kijker geplaatst wordt omwille van het groot aantal straffe films. Dit jaar is het Iran.
Jarenlang waren Abbas Kiarostami, Mohsen Makhmalbaf, Asghar Farhadi en Jafar Panahi de iconen van de Iraanse cinema. Intussen is er een nieuwe generatie cineasten opgestaan die internationaal doorbreken.
Ook deze nieuwe generatie boetseert haar films uit de bouwstenen van het huidige Iran, een samenleving die erom bekend staat niet altijd een sfeer te hebben waarin rechtuit gesproken mag worden maar waar het eerder delicaat dansen is omheen grote maatschappelijke struikelblokken.
Regisseur Mohammad Rasoulof mocht niet meer filmen na zijn vorige film. There Is No Evil verdeelde hij in vier korte verhalen, elk geschreven onder een ander pseudoniem, om op die manier toch een vergunning te krijgen om te filmen.
Cineaste Mahnaz Mohammadi liep al tegen muren op, maar blijft actief als cineaste met als resultaat het schitterende Son-Mother.
Hoe Iraanse regisseurs hun liefde voor de cinema blijven vooropstellen is bewonderenswaardig, net als hun bijdragen aan een cinema die erin slaagt om te reflecteren, te bevragen en te bekritiseren.
Saeed Roustayi is in Just 6.5 kritisch over het drugbeleid, Manijeh Hekmat toont in Bandar Band de gevolgen van de klimaatveranderingen.
Firozeh Khosrovani toont in openingsfilm Radiograph of a Family hoe de Iraanse revolutie zowel de familie als het land verdeelt met het verhaal van haar ouders als metafoor voor Iran.
De geest van de oude meesters waait nog rond tussen de jonge makers. Ahmad Bahrami van competitiefilm The Wasteland en een van de verrassingen van het filmfestival van Venetië, leerde het vak van Kiarostami, net als Shahram Mokri.
De regisseur van Careless Crime neemt een veertig jaar geleden in brand gestoken filmtheater als uitgangspunt om verbanden te zoeken tussen heden en verleden.
Zijn conclusie, in een interview naar aanleiding van de première in Venetië, biedt een mooi beeld van hoe we de Iraanse cinema zouden kunnen begrijpen: ‘Misschien verloopt de geschiedenis bij ons in een cirkel, en niet in een rechte lijn.’
Thema: Moederliefde
Iedereen herinnert zich zeker nog For Sama, geregisseerd door mama Waad Al-Kateab. Haar film gaat de geschiedenis in als één van de moedigste films die een moeder ooit voor en met haar kind gemaakt heeft. Dit jaar zijn er op het filmfestival heel wat ijzersterke en ontroerende films te zien over moederliefde.
Festivalshop
Vanaf 5 april kan het publiek in de online festivalshop terecht voor leuke goodies en duurzaam lekkers. Naast een reeks prachtig geïllustreerde postkaartjes, een set van 7 kleurige pins en een familybox, is er ook een duurzaam festivalpakket te koop.
De MOOOV-films komen van over heel de wereld, maar ook dichtbij valt er veel te ontdekken. Er zijn veel lokale ondernemers die verrassende producten maken met een mooi verhaal.
MOOOV wil tijdens zijn festival deze verhalen aan het publiek vertellen met een limited edition duurzaam festivalpakket. In de mooie totebag ontdekt de koper naast heel wat lokaal lekkers ook een gratis filmticket, een filmticket voor een buur, pofmaïs van Boer Bas, frisse handgemaakte snoepjes van Zucchero, witlofsiroop voor een verrassende limonade!
De 8 festivallocaties van MOOOV Filmfestival zijn enorm trots en blij de kijker online te kunnen verwelkomen. Tegelijkertijd kijken ze er vol ongeduld naar uit om het publiek weer in de bioscopen te mogen ontvangen.
Om met de woorden van Girl-regisseur Lukas Dhont af te sluiten: “Ik geloof enorm in de immersieve kracht en de gedeelde ervaring van cinema.”
“Het dwingt je twee uur geconcentreerd te blijven waardoor het in deze tijden van constante stimulatie en schermverslaving iets therapeutisch heeft,” vervolgt hij.
“Cinema is goed voor onze mentale gezondheid, voor ons empathisch vermogen. Mensen hebben cinema meer dan ooit nodig.”
MOOOV Filmfestival 2021 gaat door van 20 april tot 3 mei in samenwerking met acht locaties: Beringen, Brugge, Deinze, Genk, Lier, Sint-Niklaas, Turnhout en Zaventem. De ticketverkoop start op 16 april.
Meer info vind je hier.