Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

15.10.2019

Programma Holebifilmfestival 2019 bekendgemaakt

door Vertigo

De 19e editie van het Holebifilmfestival vindt dit jaar plaats van 8 t.e.m. 29 november. Dankzij de steun van de Vlaamse Overheid en het VAF kent het festival een doorstart in alle Vlaamse provincies met voorstellingen op 25 verschillende locaties in heel Vlaanderen met een ankerpunt in Leuven.

Gedurende drie weken staan in totaal 34 langspeelfilms, 26 kortfilms, 2 documentaires, 3 evenementen en 2 toneelproducties en een kooroptreden op het programma.

Zoals de naam doet vermoeden is het Holebifilmfestival een event voor de LGBT+ community, maar uiteraard is iedereen van harte welkom op het festival.

Net zoals vorig jaar worden belangrijke maatschappelijke thema’s aangesneden zoals migratie, geweld, dood en ouder worden. Traditionele thema’s zoals coming out verdwijnen meer en meer naar de achtergrond.

“Het Holebifilmfestival ijvert voor meer aanvaarding en integratie van holebi’s en transgenders in onze samenleving en drukt zijn vreugde uit over de groeiende belangstelling voor LGBT+ films in de Vlaamse cultuurwereld. Het is de hoogste tijd om de brug tussen de LGBT+-gemeenschap en de heterowereld te verstevigen,” zegt woordvoerder Freddy Verkammen.

“Positieve beeldvorming en bestrijding van uitsluiting zijn speerpunten voor de stad. Met verschillende acties willen we duidelijk maken dat iedereen in Leuven welkom is en dat er hier geen plaats is voor holebi- en transfobie. Die boodschap willen we trouwens niet alleen in Leuven, maar ook wereldwijd uitdragen. We zijn ervan overtuigd dat we dit sámen – filmfestival, verschillende organisaties en de Leuvenaar – moeten doen. De rol van het Holebifilmfestival is hierbij heel belangrijk. Daarom trekken we als stadsbestuur ook dit jaar vol overtuiging de kaart van het Holebifilmfestival,” zegt schepen van gelijke kansen Lies Corneillie.

2019 is een rijk jaar voor de Queer Cinema in het algemeen en de lesbische film in het bijzonder. Belangrijke maatschappelijke thema’s die dit jaar worden aangesneden zijn migratie omwille van LGBT+, geweld, coming out, de plaats van transgenders, dood en ouder worden. Het festival brengt een waaier aan deze thema’s, waarin men zich kan herkennen en waar ook de vrolijke noot niet ontbreekt. Een mooie mix aan populaire films en minder bekende titels wisselen elkaar af tijdens het festival.

Kortfilmwedstrijd

Het Holebifilmfestival start traditioneel met de openingsavond op vrijdag 8 november 2019 om 19u30 in het Wagehuys in Leuven en gaat van start met de kortfilmwedstrijd ‘Holebikort’, die zijn 10e verjaardag viert, met een recordaantal inzendingen. Holebikortwil met zijn kleine bijdragen regisseurs uit de hele wereld een forse stem geven om LGBT+ thema’s zichtbaar en bespreekbaar te maken. Het aanwezige publiek kiest de winnaar. Deze avond wordt feestelijk afgesloten met een receptie.

Schoolvoorstellingen

Op 6 november wordt in Kinepolis een schoolvoorstelling georganiseerd voor de derde graad van het secundair onderwijs. Studenten van het Hoger Onderwijs krijgen de film And Then We Danced in primeur.

Over Holebifilmfestival

Het Holebifilmfestival programmeert sinds 2001 kwalitatieve films met een holebi- en transgenderthema. Eerst in Leuven, daarna in Vlaams-Brabant en nu in heel Vlaanderen. Het filmfestival wil daarmee een ontmoetingsplaats zijn voor holebi’s, transgenders én hetero’s. Tegelijk wil het de genderdiversiteit onder de publieke aandacht brengen in diverse steden en gemeenten. Daardoor krijgt de holebigemeenschap ook hier een gezicht, wat mensen uit de kast helpt en de aanvaarding en integratie van holebi’s en transgenders bevordert. Naast film maakt het festival ook ruimte voor documentaire, dans en theater. Het Holebifilmfestival draait volledig op vrijwilligers en krijgt de steun van het Holebihuis Vlaams-Brabant, de Vlaamse Overheid, het VAF en de Stad Leuven.

Het volledig programma vind je hier.

Lees meer over: