Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

05.03.2020

Programma Courtisane festival 2020 bekendgemaakt

door Vertigo

Van 1 tot en met 5 april vormt de stad Gent het decor voor een nieuwe editie van het Courtisane festival. Een uitgebreid assortiment van filmvertoningen, gesprekken, installaties en performances staat garant voor een avontuurlijke ontdekkingstocht doorheen de rijke wereld van de audiovisuele kunsten. Dit jaar zal het festival doorgaan in Minard, Sphinx Cinema, KASKcinema en Paddenhoek.

Het programma van Courtisane festival 2020 biedt naast een van selectie van nooit eerder in België vertoond werk van buitenlandse en lokale makers ook een focus op het werk van Lis Rhodes en Kevin Jerome Everson. Het retrospectieve programma Out of the Shadows verzamelt zelden geziene films van vier filmmaaksters uit de Arabische wereld: Atteyat Al-Abnoudy, Assia Djebar, Jocelyne Saab en Heiny Srour.

Een aantal van de aanwezige makers gooide in het afgelopen jaar hoge ogen in het internationale kunst- en filmgebeuren: Pedro Costa won onder andere de Gouden Luipaard in Locarno, het werk van Eric Baudelaire werd bekroond met de Prix Marcel Duchamp, Kevin Jerome Everson werd gehuldigd met de Heinz Award. Het Courtisane festival vormt een unieke gelegenheid om deze makers in levende lijve te ontmoeten en hun werk te ontdekken.

Het selectieprogramma bestaat uit dertien programma’s van recente en herontdekte werken. De selectie bevat zowel kort werk als langspeelfilms van onder andere Nina Menkes, Morgan Quaintance, Eric Baudelaire, Margaret Tait, Pedro Costa en Chantal Akerman.

Op zondag 5 april wordt het festival in afgesloten met Lav Diaz’ meest recente film The Halt (2019), een vijf uur durende scififilm die een donkere toekomst voorspelt en tegelijk commentaar geeft op het huidige politiek regime in de Filipijnen.

Meer info vind je hier.

Lees meer over: