16.09.2016
Producente Emmy Oost krijgt Vlaamse Cultuurprijs Film
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft de Vlaamse Cultuurprijs Film 2015 uitgereikt aan Emmy Oost. De laureate ontvangt 10.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre. De prijs werd overhandigd tijdens het Filmfestival van Oostende.
Emmy Oost is filmproducer en studeerde Germaanse taal- en letterkunde. Ze werkte verschillende jaren als production manager voor ze in 2008 haar eigen productiehuis Cassette for Timescapes oprichtte. Ze is mede-oprichter van iDROPS, een platform voor digitale innovatie in de culturele en creatieve industrieën en in de sociale sector.
Met Cassette for Timescapes produceert ze politiek of sociaal geëngageerde films met een innovatieve visie. Ze profileert zich op verschillende terreinen met (interactieve) documentaire en fictie. Oost is ook één van de pioniers op het vlak van crossmediaal werk en van interactiviteit waarbij ze openstaat voor experimenten, maar daar erg doordacht en gestructureerd mee om gaat.
De Vlaamse producente lijkt een niet aflatende drang naar kennisopbouw te hebben en deelt die met de mensen waarmee ze samenwerkt. Emmy Oost en haar regisseurs hebben éénzelfde ambitie, eenzelfde doel, eenzelfde aanvoelen, eenzelfde hartslag. “Of het nu gaat over documentaires of fictiefilms, Emmy Oost heeft een neus voor projecten van eigenzinnige filmmakers met politiek of sociaal geëngageerde onderwerpen”, stelt de jury.
Emmy Oost produceerde al verschillende films over migratie: Problemski Hotel (2015) van Manu Riche, No Man Is An Island (2015) van Tim De Keersmaecker en The Invisible City / Kakuma (2016) van Lieven Corthouts. “Deze drie films zijn conceptueel met elkaar verbonden en voeren de kijker mee in de verschillende stadia van de tocht die vluchtelingen afleggen: vertrekken vanuit Afrika (Invisible City / Kakuma) om via Lampedusa (No Man Is An Island) in Europa te belanden (Problemski Hotel).Dit is minder toevallig dan het lijkt,” aldus de jury.
“De blik van eigenzinnige filmmakers is essentieel om maatschappelijke vraagstukken te vatten en te nuanceren, in al hun complexiteit. Deze cultuurprijs bevestigt dat we deze makers moeten blijven ondersteunen. Ik dank deze prijs dan ook aan hen en wil hem in het bijzonder opdragen aan Lieven Corthouts en zijn app die vluchtelingenkinderen herenigt met hun ouders. Documentaire, in al zijn vormen, is een essentieel instrument voor social impact en social change.“, verduidelijkt Emmy Oost.
Sven Gatz: ”De documentaire sector is wereldwijd in opmars. Wat Emmy Oost realiseert, is een mooi voorbeeld van internationalisering. Deze cultuurprijs geeft deze straffe Vlaamse producente extra erkenning”.
Emmy Oost kreeg als (co-)producer de afgelopen tijd heel wat erkenning in binnen- en buitenland. Onlangs kaapte ‘Shadow World’ een speciale vermelding van de jury weg op het International FilmFestival in Guanajuato, Mexico en kreeg de prijs voor Best Documentary Feature op het Edinburgh International Film Festival 2016. Met Double Take (2009), geselecteerd voor de Berlinale 2009 en Sundance 2010 won ze de BLACK PEARL AWARD in Abu Dhabi en de Grand Prize van het New Media FF in L.A.