Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

02.01.2024

Priscilla: Sofia Coppola gaat van romantisch fotoromannetje tot vernietigend Elvis-portret (recensie)

door Chris Craps

In vergelijking met Sofia Coppola’s minimalistischere films is Priscilla een vrij conventionele biopic. Dat maakt hem echter niet oninteressant. Aan de basis lag Elvis and Me, Priscilla Presleys autobiografie. De film is niet bepaald mals voor de King, maar Priscilla heeft al laten weten dat ze achter de film staat. Wat niet gezegd kan worden van haar intussen overleden dochter met Elvis, Lisa Marie.

Priscilla is aanvankelijk enigszins vreemd. Hij begint banaal, als een fotoromannetje met Priscilla Beaulieu (Cailee Spaeny) als de jonge dochter van een Amerikaanse militair in Duitsland die het hof wordt gemaakt door Elvis (Jacob Elrodi). Op dat moment is Priscilla een heel naïef en oninteressant personage.

Wanneer ze in Graceland komt wonen, krijg je echter een andere dynamiek. Het romantisch beeld van Elvis, wordt geleidelijk aan vernietigd. We wisten al dat hij een moederskindje was, maar in Coppola’s ogen was hij ook een hyperverwende, onvolwassen kerel die na de dood van zijn moeder een andere vrouw nodig had om op een voetstuk te zetten.

Hij koos daarvoor een zeer jong meisje dat hij in Vertigo-stijl – Hitchcock boetseerde zijn actrices ook tot zijn droomvrouwen – kon omvormen tot de perfecte pop voor zijn porseleinenkast en die, wanneer hij er nood aan had, zijn eenzaamheid moest verzachten – veel seks kwam er echter niet aan te pas.

Van de grote ster Elvis merken we weinig. Coppola toont bijna geen enkel concertbeeld en gebruikt ook geen songs van de King. Niet dat ze dat bewust deed, want Elvis’ vertrouwelingen wilden sowieso geen muziek ter beschikking stellen omdat hij niet bepaald sympathiek uit de film komt. Ironisch genoeg werd Coppola door die hindernis juist geholpen. Elvis’ hits zouden in zijn voordeel hebben gespeeld, nu kan hij nergens achter schuilen.

Toch is Coppola genuanceerd: ze maakt geen monster van Elvis. Wat je ziet, is een man die weinig opvoeding heeft genoten, zich amuseert met een parasiterende entourage, af en toe een hyperreligieuze fase doormaakt om zijn extreme onzekerheid te temperen en zich meestal steendood verveelt.

Priscilla is uiteindelijk een verhaal over twee naïeve kinderen, het ene tien jaar ouder dan het andere, die elkaar vinden in hun eenzaamheid, maar zoals je kon verwachten er niets van bakken.

>>Klap

Sofia Coppola schets het leven van Priscilla Beaulieu aan de zijde van megaster Elvis Presley die haar weinig ruimte laat. Een biopic die een heel ander portret schetst van de King dan Elvis van Baz Luhrmann.

Regie Sofia Coppola
Cast Cailee Spaeny, Jacob Elordi, Dagmara Domińczyk
Speelduur 1u53
Vanaf 3 januari in de bioscoop

Lees meer over: