Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

12.11.2022

Prijzenregen Close blijft duren

door Vertigo

Lukas Dhonts Close heeft zowel de Grand Jury Award als de Prijs voor Beste Acteur (Eden Dambrine) gewonnen op het Europees Filmfestival in het Spaanse Sevilla. Dat maakte de organisatie zojuist bekend. Eerder deze week kondigde de European Film Academy aan dat de film viermaal genomineerd is voor de European Film Awards. Close loopt sinds begin deze maand met succes in de Belgische, Franse en Nederlandse bioscopen.

Het Europees Filmfestival van Sevilla was dit jaar aan zijn 19de editie toe. Doel van het festival is de promotie en verspreiding van Europese films en talent. Close maakte er deel uit van de Officiële Selectie.

Net als Lukas Dhonts speelfilmdebuut Girl in 2018 ging Close dit jaar in wereldpremière op het Festival van Cannes, waar hij werd bekroond met de Grand Prix du Jury. Sindsdien loopt het internationaal als een trein voor Dhonts tweede speelfilm. Tientallen internationale festivalselecties volgden en het regende prijzen, o.a. op het Hamptons Film Festival, het Chicago International Film Festival, het Haifa Film Festival, Cinefest Mikolc in Hongarije, het Europese Filmfestival in het Servische Palic, het Sydney Film Festival, Film Fest Hamburg en het Norwegian International Film Festival in Haugesund.

De European Film Academy maakte eerder deze week bekend dat Close genomineerd is voor vier European Film Awards. De film haalde nominaties in de categorieën voor Beste Film, Beste Regie, Beste Acteerprestatie (voor Eden Dambrine) en Beste Scenario (Lukas Dhont en Angelo Tijssens). Eerder werd hij ook al genomineerd voor de European University Film Award. Intussen loopt ook de door door distributeur A24 in de VS georganiseerde Oscarcampagne op volle toeren.

In september werd Close als Belgische Oscarinzending geselecteerd en in oktober was de film de officiële opener van Film Fest Gent. Begin deze maand raakte bekend dat de film als allereerste productie in de geschiedenis van de Vlaamse film genomineerd is voor een British Independent Film Award (BIFA).

Lees meer over: