Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

06.04.2016

Pride and Prejudice and Zombies

door Vertigo

Jane Austen heeft zich in de loop der jaren wellicht al enkele keren omgedraaid in haar graf, zeker ook wanneer de bewerking van haar klassieke pre-victoriaanse roman Pride and Prejudice (1813) door Seth Grahame-Smith in 2009 parodiërend werd bewerkt onder de titel Pride and Prejudice and Zombies en meteen een ‘monster’-hit werd. Maar geef toe: een kruising tussen een beroemd (wat stoffig) kostuumdrama en een frisse zombieplaag, klinkt toch best leuk?

Het verhaal draait om de zusjes Bennet. Naast de sociale druk en de ingewikkelde liefdesrelaties waar Elizabeth en haar vier bevallige zussen in het originele verhaal mee worstelen, worden ze ook nog eens lastiggevallen door een dolgedraaid leger van hersenkauwende levende doden. Om de zombies te verjagen, moeten de fiere meiden hun trots, principes en fijne borduursetjes aan de kant schuiven.

Hoewel hun moeder hen wanhopig aan een man probeert te koppelen, had vaderlief de apocalyps gelukkig van mijlenver zien aankomen en trainde hij zijn lieflijke meiden meteen in de martial arts. Als de zombie-uitbraak echter gigantische vormen aanneemt, moeten alle partijen hun krachten bundelen om de slurpgeile gedrochten in het bloeddoorlopen slagveld voor eens en voor altijd te verslaan.

Pride and Prejudice and Zombies wil een aardige en onderhoudende mash-up zijn van twee populaire doch conflicterende filmgenres, maar valt spijtig genoeg tussen twee stoelen omdat het bronmateriaal nu eenmaal moeilijk te vertalen is naar het grote scherm. Regisseur Burr Steers (17 Again) zet z’n beste beentje voor, maar beschikt duidelijk over te weinig talent en branie om van deze mix een wervelende verrassing te maken.

De diehards van spijkerharde actiefilms of exuberante slashers komen niet aan hun trekken door het gebrek aan bloederig geweld en zombieshots. De Austen-fanatiekelingen zullen zich dan weer ergeren aan de wufte theekransjes die plots onderbroken worden door een halfgaar lijk dat is opgestaan uit zijn graf. Daarenboven zijn de personages en de talrijke nevenplots te weinig uitgewerkt.

Omdat we graag positief denken, overlopen we nog even de pluspunten van deze cocktail: bloedmooie grieten en grave girlpower? Check. Knappe slow motionscènes? Check. Prachtige decors en weelderige baljurken? Check. Vermakelijke acteurs? Check. Aanstekelijke humor? Check. Degelijk hak- en snijwerk? Check. Warme romantiek? Check.

Kortom, wie niet té muggenzifterig door het leven stapt, zal beslist voldoende plezier beleven aan dit cultureel verantwoord zombie-avontuur.

>>KLAP

Pride and Prejudice and Zombies is een mooi ogende en prettig gestoorde Amerikaanse mix van een apocalyptische horrorkomedie en een klassiek kostuumdrama vol Buffy the Vampire Slayers avant la lettre. Vergelijkbaar met Abraham Lincoln: Vampire Hunter.

Regie Burr Steers
Cast Sam Riley, Charles Dance, Lena Headey, Bella Heathcote, Jack Huston
Speelduur 1u47
Vanaf 6 april in de bioscoop

@misfit_marbu