Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

20.07.2016

Pretty Woman-regisseur Garry Marshall overleden

door Matti Meurisse

Garry Marshall, de regisseur van Pretty Woman en The Princess Diaries, overleed op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longonsteking gevolgd door een beroerte.

Marshall, geboren in de Bronx en de zoon van een danser en regisseur van industriële films, begon zijn carrière als scenarist van iconische sitcoms en ruilde televisie daarna in voor het witte doek. Hij had zijn eerste substantiële hit te pakken in 1970 als producent van The Odd Couple op ABC, de sitcom gebaseerd op het gelijknamige theaterstuk. In 2015 was Marshall consultant van de remake.

Daarna schreef hij de pilootaflevering van Happy Days. Na de hitserie Happy Days, maakte Marshall de spin-offs Laverne and Shirley en Mork and Mindy. Die laatste lanceerde de carrière van Robin Williams. In 1979 leverde Mork and Mindy een Emmy-nominatie op voor Marshall.

Zijn eerste film nam hij op in 1982, de parodie Young Doctors in Love. Daarna maakte Marshall de kleine successen The Flamingo Kid met Matt Dillon, Nothing In Common uit 1986 met Jackie Gleason en Tom Hanks, en de screwball comedy Overboard met Goldie Hawn en Kurt Russel.

In 1990 brak Marshall door in het blockbusterlandschap met Pretty Woman. De romantische komedie met Julia Roberts als een prostituee en Richard Gere als haar klant haalde wereldwijd 463 miljoen dollar op. Roberts werd genomineerd voor een Oscar, de film voor een Golden Globe en Marshall zelf won een Franse Cesar-nominatie in buitenlandse film-categorie.

The Princess Diaries uit 2001 en het vervolg erop waren grote successen voor Marshall. Na de kleinere film Georgia Rule, regisseerde hij ook de romantische komedies Valentine’s Day, New Year’s Day en Mother’s Day die volgepropt zaten met sterren.

Marshall verscheen zelf ook voor de camera met rolletjes in Goldfinger, Monk en The Sarah Silverman Show. Geregeld schreef hij ook toneelstukken zoals het Broadway-stuk The Roast, waarin hij ook meespeelde, en de opera’s The Grand Duchess en The Elixir of Love.

Hollywood reageert vol verdriet en medeleven op het nieuws. Op Twitter reageerden onder andere Henry Winkler, die de Fonz vertolkte in Happy Days, acteur Rob Lowe en Zelda Williams, dochter van.

Marshall laat zijn vrouw Barbara achter, met wie hij getrouwd was sinds 1963, zoon Scott, dochters Lori en Katleen en zes kleinkinderen. Zijn kinderen draaien allemaal mee in de filmwereld. Hij had ook nog twee zussen, Penny en Ronny, respectievelijk een filmregisseur en tv-producent.

Een in memoriam gaat door op 13 november, de verjaardag van Garry Marshall.

Bron: Variety

@MattiMeurisse