Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

28.06.2022

Poster Film Fest Gent 2022 onthuld

door Vertigo

Film Fest Gent lanceert zijn campagnebeeld voor de 49ste editie. Voor het eerst prijkt een componist op de poster van het festival, dat al decennialang garant staat voor een unieke focus op filmmuziek. Om de kunst van het componeren en het belang van muziek in film te onderstrepen, staat de Zuid-Koreaanse componist Jung Jae-il, bekend van zijn scores voor Parasite en Squid Game, centraal op het campagnebeeld. Zijn muziek wordt ook live uitgevoerd tijdens Film Fest Gents filmmuziekconcert Korean Composers op 20 oktober.

Campagnebeeld FFG2022: Jung Jae-il
Sinds zijn samenwerking met filmmaker Bong Joon-ho gaat het hard voor de veertigjarige multigetalenteerde singer-songwriter, componist en muziekproducer Jung Jae-il. Nadat hij fungeerde als music director voor het door Bong geproduceerde Sea Fog (2014) kreeg hij de kans om muziek te schrijven voor diens intelligente avonturenfilm Okja (2017), die meedong naar de Gouden Palm. Daarna volgde het megasucces van Parasite (2019), de eerste niet-Engelstalige winnaar van de Oscar voor Beste Film en een wereldwijde hit, waar ook Jung Jae-il zijn deel in had. En ook serieliefhebbers kunnen niet meer rond Jung heen. Hij combineerde traditionele Koreaanse percussie met klassieke en elektronische westerse elementen om tot de catchy en originele score te komen van de Netflix-serie Squid Game, opnieuw een regelrecht fenomeen in onze popcultuur. Het meest recente werk van Jung Jae-il zal te horen zijn in Broker van Hirokazu Kore-eda.

Focus on South Korean Cinema
Het 49ste Film Fest Gent zal een blik werpen op de Zuid-Koreaanse cinema. De Zuid-Koreaanse cinema is al lang een van ’s werelds meest interessante. Dat hij nu zo populair is, mede dankzij het succes van producties als Parasite, bevestigt dat alleen maar. Bovendien herbergt Zuid-Korea een heel diverse filmcultuur, met grootse spektakels, donkere policiers, heerlijke intriges, maar ook kleinere films als die van Hong Sang-soo. Hun cinema barst van de creativiteit en inventiviteit, met onder meer opwindende genrefilms als gevolg. Reden genoeg voor een focus op Zuid-Korea, met o.a. een aparte sectie in het filmprogramma (Focus on South Korean Cinema), een retrospectieve (gecureerd door Patrick Duynslaegher) en een filmmuziekconcert (Korean Composers). In de sectie ‘Focus on South Korean Cinema’ kan natuurlijk The Novelist’s Film, de nieuwste film van Hong Sang-soo, niet ontbreken. De retrospectieve, gepresenteerd in de sectie ‘Classics’, zal zich voornamelijk richten op de opmars van de Koreaanse cinema in de 21ste eeuw met films als The Host (2006, Bong Joon-ho) en Burning(2018, Lee Chang-dong). Voor één film keren we terug naar de jaren ’60: The Housemaid (1960, Kim Ki-young), een van de grote inspiraties voor Bong Joon-ho’s Parasite.

Korean Composers Concert
Geen Film Fest Gent zonder een spectaculair filmmuziekconcert. Op 20 oktober serveert het festival een muzikale trip naar Zuid-Korea tijdens het concert Korean Composers, een concert volledig gewijd aan het beste wat de Koreaanse film- en seriemuziek te bieden heeft. Brussels Philharmonic o.l.v. Maestro Dirk Brossé zal live muziek uitvoeren van Jo Yeong-wook, de huiscomponist van filmmaker Park Chan-wook (Joint Security Area, Oldboy, Lady Vengeance, The Handmaiden, Decision to Leave …). Jo Yeong-wook zal ook zelf aanwezig zijn op het concert. Uiteraard krijgt ook de muziek van Jung Jae-il een plek op het concert Korean Composers. Onder meer zijn muziek voor cultuurfenomenen Parasite en Squid Game zal live gebracht worden.

Tickets voor het filmmuziekconcert Korean Composers zijn beschikbaar op filmfestival.be en worldsoundtrackawards.com.
De focus op Zuid-Koreaanse cinema wordt ondersteund door Korean Cultural Center (Brussels).

Lees meer over: