Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

29.01.2018

Dit zijn de poster en de openingsfilm van MOOOV Filmfestival

door Steven Tuffin

MOOOV Filmfestival (17 – 30 april) kondigt MARLINA THE MURDERER IN FOUR ACTS, de derde speelfilm van Indonesische filmbelofte Mouly Surya, als openingsfilm aan voor de komende editie.

Tegelijkertijd lanceert het festival de campagne ‘MOOOV SDG Voice 2018’ om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) van de Verenigde Naties bij haar publiek bekend te maken.

OPENINGSFILM & CAMPAGNEBEELD

MOOOV opent met MARLINA THE MURDERER IN FOUR ACTS van Mouly Surya en kiest daarmee voor een krachtige vrouwelijke stem uit Azië. In deze Indonesische feministische western valt een lokale bende de afgelegen boerderij binnen van de weduwe Marlina. Ze zeggen dat ze haar gaan beroven en waarschijnlijk ook verkrachten. Dat het niet goed afloopt voor de ongewenste bezoekers, suggereert de titel al.

De film werd o.a. geselecteerd voor de Quinzaine des réalisateurs in Cannes, voor het Toronto International Film Festival en het Internationaal Film Festival Rotterdam. Bekijk hier de trailer.

Het affichebeeld van deze editie van het MOOOV Filmfestival is van Vida Dena (°1984), een Iraanse kunstenares, fotografe en filmmaakster. Vida werd geboren in Teheran en woont sinds 2013 in Gent. In opdracht van MOOOV reisde ze terug naar Iran voor een fotoreeks. Het zoutmeer bij de stad Orumieh kleurt helemaal rozerood. Het lijkt een andere planeet.

MOOOV SDG Voice 2018

De 17 Sustainable Development Goals (SDGs) van de VN Agenda 2030 moeten een wereldwijd actieplan vormen om onder meer armoede uit de wereld te helpen, ongelijkheid te bestrijden en klimaatverandering aan te pakken. Om deze doelstellingen in België te promoten, duidt minister van Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling Marie Christine Marghem een aantal ambassadeurs of ‘SDG Voices’ aan.

MOOOV mag zich vanaf vandaag samen met reisbureau Joker, natuurvereniging Natagora, het Verbond van Belgische Ondernemingen, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en de krant Metro ‘SDG Voice 2018’ noemen.

Marc Boonen (artistiek directeur MOOOV) over het ambassadeurschap: “De films die MOOOV kiest, confronteren het publiek met wantoestanden in het Zuiden. Met de SDGs wil de VN die één voor één aanpakken. Tijdens het filmfestival koppelt MOOOV deze Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen aan de films. Een mooie manier om te communiceren over de SDGs!”.

MOOOV Filmfestival loopt van 17 tem 30 april 2018 op 8 locaties in Vlaanderen: Brugge, Dilbeek, Genk, Beringen, Lier, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout. Het volledige programma en alle aanwezige internationale gasten worden eind maart bekend gemaakt. Updates en info vind je hier.

Lees meer over: