Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

17.06.2015

Poltergeist

door Steven Tuffin

Die arme Gil Kenan toch. Enkele jaren terug maakte hij zijn Hollywoodentree met Monster House, een toen baanbrekende motion capture-film die een genietbare The Goonies-achtige spirit uitademde. Nadien ging de filmmaker echter brutaal op zijn bek met City of Ember, een live action-onderneming die door het merendeel van de bioscoopbezoekers – waaronder ondergetekende – straal genegeerd werd.

Na een verplichte strafbankperiode heeft Kenan de ondankbare taak op zich genomen om een regelrechte eighties-klassieker te remaken. Een uiterst ondankbare taak omdat het origineel van regisseur Tobe Hooper en producent Steven Spielberg ondertussen een plaatsje heeft veroverd in het griezelpantheon en zodoende untouchable is verklaard.

Toch heeft Kenan alle moed bijeengeraapt, een beroep gedaan op genietbare acteurs als Sam Rockwell en Jared Harris en een aanvaardbare moderne draai gegeven aan het verhaal. Zo doet ditmaal de financiële crisis de familie in het door een klopgeest geplaagd huis belanden en krijgen mobiele apparaten een grote rol toebedeeld tijdens de spookaanvallen.

Wanneer de vertrouwde ingrediënten opduiken, wordt het echter pijnlijk duidelijk dat Tinseltown door de jaren heen drastisch veranderd is. Zo verwordt de behekste boom tot een potsierlijke poppenkasttruc en wordt het moment waarop vaderlief zichzelf ziet desintegreren verknald door crapuleuze CGI. Helemaal bedenkelijk is de keuze om the other side daadwerkelijk te tonen.

Uiteindelijk is Kenan de grote verliezer van deze onderneming. Andermaal bewijst hij zich als een getalenteerde regisseur die visueel vernuftig uit de hoek kan komen – de 3D-effecten zijn bij momenten écht de moeite. Maar in deze tandeloze Hollywooddagen lijkt het simpelweg onmogelijk om de angstaanjagende kwaliteiten van het origineel te evenaren.

Tenzij de onvergetelijke oneliner “They’re here” ditmaal verwijst naar de studiobonzen…

>>KLAP

Fans van de door Steven Spielberg geproduceerde griezelklassieker kunnen deze remake best als curiosum benaderen. Meer iets voor liefhebbers van de tienerproducties uit de Amblin-stal (zie The Goonies) en andere avontuurlijke jongerenfilms.

Regie Gil Kenan
Cast Sam Rockwell, Rosearie DeWitt
Speelduur 1u33
Vanaf 17 juni in de bioscoop

@Waanzinema