Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

28.06.2018

Pixar beschuldigd van grootschalige seksuele intimidatie

door Vertigo

Eind dit jaar treedt John Lasseter af als chief creative officer bij Pixar na beschuldigingen van seksuele intimidatie. Volgens een nieuwe getuigenis van Cassandra Smolcic is Lasseter echter niet de enige binnen het bedrijf die zich daaraan schuldig maakte. Smolcic was van 2009 tot 2014 aan de slag bij Pixar als grafisch ontwerpster en onthulde in een essay wat er allemaal achter de schermen bij de animatiereus gebeurde.

“Sommigen beweren dat de sfeer bij Pixar helemaal zo slecht niet was,” zei Smolcic, “maar ik zeg dat het wel zo was en waarschijnlijk nog steeds is. Omdat ik een vrouw ben, werd ik niet naar waarde geschat, kreeg ik weinig beweegruimte en voelde ik mij niet veilig. De stress van in zo’n openlijke seksistische sfeer te moeten werken heeft zijn tol geëist en was een van de voornaamste redenen waarom ik afscheid heb genomen van de filmindustrie.”

Zodra Smolcic bij Pixar begon te werken, werd ze gewaarschuwd voor het handtastelijke en grensoverschrijdende gedrag van Lasseter, maar ook voor dat van haar eigen afdelingshoofd. Reeds na twee weken stage lopen werd Smolcic door hem in een hoek gedreven, terwijl hij seksuele opmerkingen maakte en haar begluurde.

“Net zoals het geval was met John, werd zijn vulgair en onprofessioneel gedrag al jaren gerapporteerd door zijn slachtoffers,” zei Smolcic, “maar zijn positie en houding bleven ongewijzigd.”

Smolcic beet door, ondanks de herhaaldelijke incidenten met haar afdelingshoofd en andere mannen. Zo werd ze door een mannelijke collega bepoteld en bij twee projecten aan de kant geschoven ten voordele van iemand uit de “boys club“.

Op een gegeven moment mocht Smolcic de wekelijkse vergadering van haar afdeling omtrent Cars 2 niet meer bijwonen, omdat Lasseter “zichzelf niet onder controle had” in de buurt van jonge vrouwen. “Het was duidelijk dat het bedrijf hem een hand boven het hoofd hield ten koste van vrouwen zoals ik,” zei Smolcic, die zwaar teleurgesteld was door haar uitsluiting.

Volgens Smolcic beschouwde Lasseter vrouwen als “lustobjecten” en liet er tijdens Pixars Halloweenfeestje enkele op het podium komen om er vervolgens schunnige commentaar op te geven. Ook zette hij andere mannen binnen het bedrijf aan om hetzelfde te doen.

“Door Lasseters openlijk seksime voelden anderen zich gesterkt om zich als studenten op een campus te gedragen,” zei Smolcic. “Ik zal nooit vergeten hoe een regisseur in aanwezigheid van heel het bedrijf zijn nieuwste film vergeleek met een ‘blonde vrouw met grote borsten die moeilijk te temmen was’, een grap die op veel afkeuring kon rekenen.”

Nu Lasseter bij Disney en Pixar vervangen wordt door respectievelijk Jennifer Lee en Pete Docter, hoopt Smolcic dat er beterschap op komst is. Ze voelt echter dat de vooroordelen diep verankerd zitten in het bedrijf.

“Disney en Pixar moeten onder ogen zien dat vrouwen en minderheden dezelfde capaciteiten, talenten, complexiteit en dimensies hebben als de blanke mannen die animatie tot nu toe monopoliseerden. Vrouwelijke verhalen verdienen vertellers op wereldniveau en in elke kunstzinnige omgeving verdienen vrouwen het om behandeld te worden met respect en als gelijken.”

Lees het volledige essay hier.

Bron: IndieWire

Lees meer over: