Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.09.2014

Pittige Poelvoorde

door Ruben Nollet

Op het witte doek is Benoît Poelvoorde een fenomeen, ook als hij — zoals in 3 Coeurs — een ernstige rol voor zijn rekening neemt. Onze Belgische trots kan echter geen enkele camera zien zonder de aandacht naar zich toe te zuigen. We geven u een paar hilarische voorbeelden. Eén voorbehoud: u zal uw beste Frans moeten bovenhalen.

Poelvoorde en wielrennen

Context: In 2001 speelde Poelvoorde mee in de geestige komedie Le vélo de Ghislain Lambert van Philippe Harel. Sindsdien is hij fan van de wielersport. Toen de film voorgesteld werd op het Filmfestival van Namen zette hij zijn beste beentje voor om de reporter van RTBF tijdens het journaal wat uitleg te geven. In volle wieleroutfit. Voor alle duidelijkheid: “Fabienne” is de toenmalige nieuwslezeres Fabienne Vande Meerssche.

Hoogtepunt: Hoe hij zich stiekem voor de reporter tracht te wringen.

 

Poelvoorde en Anderlecht

Context: Zoals gezegd is Poelvoorde een wielerliefhebber. Voetbal kan hem aan zijn reet roesten. Als voorbereiding op de film Les rayures du zèbre, waarin hij een louche voetbalmakelaar speelt die in Afrika naar spelers speurt, woonde hij echter een wedstrijd van Anderlecht tegen KV Mechelen bij. En toen een journaliste hem een microfoon onder de neus stak, was het hek van de dam.

Hoogtepunt: De afsluiter. “Ik ga een zak frieten kopen. Dan heb ik tenminste waar voor mijn geld.”

 

Poelvoorde en Wallonië

Context: De Waalse Gemeenschap vroeg Poelvoorde eerder dit jaar om via een persoonlijk filmpje de kwaliteiten van Wallonië aan te prijzen voor Franse toeristen. Dus overloopt Benoît de voornaamste steden van de regio met een mix van liefde en eerlijkheid. Het begin zegt alles: “Je moet ze vooral niet vertellen dat we hier gelukkig zijn, want anders zullen ze allemaal hier willen komen wonen.”

Hoogtepunt: Zijn uitspraak over Luik: “Ga daar vijf minuten op een terrasje zitten en je hebt tien vrienden, ook al ben je alleen. Daarna moet je natuurlijk wel een goeie lever hebben.”

 

Poelvoorde en de Franstalige cinema

Context: Met zijn staat van dienst kent Poelvoorde de Franstalige cinema in al zijn facetten. Hier legt hij op zijn eigengereide manier uit wat het verschil is tussen draaien in België en draaien in Frankrijk.

Hoogtepunt: “In België verplaatsen we gewoon die auto.”

https://www.youtube.com/watch?v=C46AbY7uAZs
@RubenNollet