Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

29.10.2015

Pieter Van Hees maakt thriller met Chloë Sevigny en Kristen Stewart

door Jimmy Van der Velde

Pieter Van Hees gaat in de Verenigde Staten een psychologische thriller draaien. De hoofdrol is weggelegd voor Chloë Sevigny. Daarnaast wordt er ook onderhandeld met Hollywoodtopper Kristen Stewart.

Het project dat voorlopig nog geen definitieve titel draagt, is gebaseerd op het waargebeurde en beruchte verhaal van Lizzie Borden. De jonge Amerikaanse vrouw uit Fall River, Massachusetts kwam in 1892 in het oog van een publieke storm terecht nadat ze werd aangeklaagd voor de gewelddadige moord op haar vader en stiefmoeder. Beiden waren door verschillende slagen met een bijl om het leven gebracht. Na Bordens vrijspraak – een jaar later – werden geen nieuwe verdachten meer aangeklaagd, waardoor de dubbele moord tot op heden voer voor speculatie blijft.

De zaak Borden groeide uit tot een van de meest notoire moordzaken in de Amerikaanse geschiedenis en is wellicht een van de allereerste moordprocessen waarover massaal publiek bericht werd. Over het onopgehelderde drama zijn doorheen de jaren al verschillende boeken gepubliceerd, theaterstukken geschreven en (televisie)films gemaakt.

Lizzie Borden zal worden gespeeld door Chloë Sevigny die bij het grote publiek vooral bekend werd door haar rol in Boys Don’t Cry en daarna ook te zien was in onder meer American Psycho, Dogville, Zodiac en de reeksen Big Love en Bloodline. Daarnaast lopen er gesprekken met Kristen Stewart (Still Alice, Clouds of Sils Maria, The Twilight Saga) voor de rol van Bridget Sullivan, de Ierse dienstmeid die bij de familie inwoonde en wiens getuigenis een sleutelrol speelde in het proces tegen Borden. Een van de theorieën achter de mysterieuze moord beweert dat Borden en Sullivan een relatie zouden hebben gehad.

Bryce Kass schreef het scenario van het filmproject dat als psychologische thriller de focus legt op het complexe en fragiele figuur van Lizzie Borden en de gespannen verhoudingen die voorafgaand aan de dubbele moord onder het dak van de familie Borden plaatsvonden.

Producent is Naomi Despres die haar carrière startte bij het productiehuis van Oliver Stone. Later ging zij onder andere aan de slag bij Robert De Niro’s Tribeca Productions, terwijl ze in 2005 samen met Robert Salerno productiehuis Artina Films oprichtte dat binnen zijn portfolio uitpakt met films als Freeheld, Kill The Messenger, We Need to Talk About Kevin en A Single Man. Executive producer wordt Playtone, het productiehuis dat acteur Tom Hanks in 1996 mee oprichtte. The Solution start binnenkort al met de internationale verkoop van de film tijdens de American Film Market (AFM), de filmbeurs die jaarlijks in Santa Monica plaatsvindt. WME vertegenwoordigt het project in de Verenigde Staten.

Voor Pieter Van Hees wordt het zijn vierde speelfilm na zijn trilogie Linkeroever, Dirty Mind en Waste Land waarmee hij afgelopen maand nog vier Ensors won. Verder regisseerde hij naast een aflevering van De bunker ook een aantal afleveringen van Chaussée d’amour, een nieuwe Vlaamse fictiereeks van deMENSEN die in 2016 verwacht wordt. Voor deMENSEN werkt hij met Joost Vandecasteele ook aan de televisieserie B. Pieter Van Hees wordt internationaal vertegenwoordigd door Andrew Wilson bij Zero Gravity Management.

Bron: VAF