Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.12.2017

Petitie wil Matt Damon uit Ocean’s 8 wegens medeplichtigheid in Harvey Weinstein-schandaal

door Vertigo

Volgende zomer komt Ocean’s 8 in de zalen. In de spin-off van de Ocean’s 11-films zal deze keer een vrouwelijke dievenbende een ingewikkelde overval plegen. Om de film te linken aan de voorgaande episodes, keert Matt Damon terug als Linus Caldwell. Daar wil een petitie echter een stokje voorsteken. Volgens de initiatiefneemster gaat de acteur immers niet vrijuit in het Weinstein-schandaal:

“De vrouwelijke reboot van Ocean’s 8 zou een krachtgevende film voor vrouwen moeten worden. Dat was echter voordat bekend raakt dat Matt Damon niet enkel het gedrag van zijn vriend Harvey Weinstein negeerde, maar hem ook in staat stelde om verder te doen. In 2004 hield hij immers de publicatie van een artikel in The New York Times tegen. Daarin zou worden aangetoond hoe Weinstein zijn machtspositie gebruikte om vrouwen lastig te vallen en zelfs te misbruiken.”

Er wordt de producers dan ook gevraagd Damon uit de film te knippen: “Zijn rol trivialiseert de ernst van de aanklachten tegen Weinstein en soortgelijke misbruikers. Het is onrespectvol tegenover de moedige vrouwen die getuigen over hun ervaringen. Bovendien stuurt men hiermee de boodschap dat de seksuele intimidatie die vier op de tien Amerikaanse vrouwen op de werkplek ervaren normaal is. Daarom roep ik Ocean’s 8-producers George Clooney en Steven Soderberg op om Matt Damon uit de film te knippen. Wie doet mee?”

De petitie heeft al zo’n 27.000 handtekeningen verzameld. Het is onduidelijk hoe groot de rol van Damon in de film is. Clooney en Soderberg hebben nog niet gereageerd.

Bron: Dark Horizons