Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

01.04.2017

Peter Monsaert tweemaal bekroond door Vlaamse filmsector voor Le Ciel Flamand

door Vertigo

Peter Monsaert werd afgelopen week door de leden van de Unie van Regisseurs verkozen tot Regisseur van 2016 in de categorie fictie. En zopas werden in Berchem ook de Scenaristengilde Scenarioprijzen uitgereikt. De Scenarioprijs voor Beste Langspeelfilm gaat eveneens naar Peter Monsaert voor Le Ciel Flamand.

Twee prijzen die Monsaert heel erg weet te appreciëren: “Erkenning krijgen van collega’s en gelijkgestemden is het belangrijkste wat je in onze sector kan bereiken.”

Over zijn verkiezing tot Regisseur van 2016 door de collega-regisseurs zegt Monsaert verder: “Zij weten als geen ander wat voor een vaak lastige en bochtige trip het maken van een langspeelfilm is. De waardering van de collega’s sterkt me in het gevoel dat ik resoluut mijn eigen, persoonlijke weg moet blijven gaan als cineast. Deze prijs geeft me vertrouwen en ontzettend veel zin om keihard te blijven werken aan mijn derde film.”

De Scenarioprijs voor Beste Langspeelfilm waardeert Monsaert dan weer heel hard “omdat hij mij gegund wordt door de collega’s die weten hoe hard er aan een goed scenario gewerkt moet worden. Ik heb gedurende twee jaar heel hard geschaafd aan Le Ciel Flamand om het scenario zo subtiel en gebalanceerd mogelijk te maken. Ik ben bijzonder fier dat dit door de collega’s ook zo gezien en gewaardeerd wordt.”

De Unie van Regisseurs, de beroepsvereniging voor onafhankelijke regisseurs, riep de prijs vorig jaar in het leven om binnen hun ledenwerking het werk van collega’s eens extra in de verf te zetten. De erkenning is vooral van collegiale aard naar de regisseur toe.

De ‘Scenaristengilde Scenarioprijs voor beste langspeelfilm’ is ondertussen aan zijn negende editie toe. Met de Scenarioprijzen wil de Vlaamse Scenaristengilde de vaak anonieme schepper van een film of serie in de spotlights plaatsen. Tenslotte legt de scenarist de basis van élke succesvolle film of serie. De intussen meer dan 170 leden van de Scenaristengilde konden ook dit jaar hun stem uitbrengen op de scenario’s in hun ‘naakte’ vorm en dus niet op het afgewerkte product.