Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

27.03.2022

Sean Penn zweert zijn Oscars te smelten als Oekraïense president niet spreekt tijdens gala

door Vertigo

Maandag liet Oscar-copresentatrice Amy Schumer weten dat zij de Academy had voorgesteld om “een manier te vinden om de Oekraïense president Zelenskyy via satelliet of met een opname” aan de Oscar-ceremonie te laten deelnemen. “Ik vind het een prima idee, maar ik produceer de Oscars natuurlijk niet”, legde Schumer uit.

Acteur en regisseur Sean Penn neemt nu een duidelijk standpunt in: “De Academy Awards zouden niets nobeler kunnen doen dan Zelenskyy laten spreken”, zei Penn. “Ik heb begrepen dat er beslist is dat niet te doen. Als de Academy heeft gekozen om niet de hand uit te reiken naar de leiders in Oekraïne, die kogels en bommen incasseren voor ons en voor de Oekraïense kinderen die ze proberen te beschermen, dan vind ik dat het meest obscene moment uit de ganse geschiedenis van Hollywood.”

Penn, winnaar van twee Oscars, hoopt dat de Academy Zelenskyy toch laat spreken maar roept iedereen op om de ceremonie te boycotten als het tegendeel bevestigd zou worden. “Als het er op aankomt, dan smelt ik publiekelijk mijn awards”, aldus Penn.

De laatste weken is de acteur-regisseur zelf actief betrokken bij acties omtrent de Russische invasie van Oekraïne. In februari was hij op locatie in Oekraïne om een documentaire te filmen over de invasie voor Vice Studios. De acteur heeft de voorbije maand verscheidene malen zelf met Zelenskyy gesproken.

Bron: Variety