Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

08.04.2021

Paul Verhoeven reageert op Sharon Stones onthullingen over beruchte Basic Instinct-scène

door Vertigo

Paul Verhoeven heeft gereageerd op een verhaal over de beruchte verhoorscène uit zijn thriller Basic Instinct in de memoires van hoofdrolspeelster Sharon Stone.

De actrice zou pas tijdens een vertoning van de film voor agents en advocaten ontdekt hebben dat bij het kruisen van haar benen haar vagina in beeld kwam en Verhoeven ter plaatse in het gezicht hebben geslagen. Volgens de regisseur klopt dat echter niet.

“Ik ben het niet eens met haar visie op het maken van dat shot, maar dat heb ik al vaker gezegd,” reageert Verhoeven in De Morgen. “Zij zegt dat ze het eigenlijk niet wist, of niet had begrepen of zo. Dat was toen niet waar, dus dat blijft niet waar.”

Verhoeven zegt dat de manier waarop Stones personage haar benen kruist geïnspireerd is door een Nederlandse vrouw: “Die was iets ouder dan ik, een heel ondeugend meisje. Zij had dat op een studentenfeestje gedaan.”

“Dat verhaal vertelde ik aan Sharon,” vervolgt hij. “Ze vond het fantastisch toen ik voorstelde het zo te doen. Later is ze dat anders gaan zien.”

Stone zou Verhoeven ook niet geslagen hebben. “Ze kwam wel meteen naar mij toe,” zegt de regisseur. “Ik zat in de montagekamer, niet in de vertoningsruimte.”

“De mensen met wie ze keek vonden dat het shot weg moest, omdat ze anders nooit een Oscarnominatie zou krijgen,” vervolgt hij. “Dat is tenminste wat ik er later over hoorde.”

“Dus Sharon zei tegen mij: ‘Dat moet eruit.’ Mijn monteur was erbij en er werd niet geslagen. Ik kan me voorstellen dat ze het wel had wíllen doen.”

Verder prijst Verhoeven Stones acteerwerk. “Dat wordt bijna vergeten: haar unieke performance,” zegt hij. “Kijk, als er niet zo goed gespeeld was, ook door Michael Douglas, en het script niet zo goed was of we die prachtige muziek niet hadden gekregen, dan had niemand het ooit nog gehad over die twee benen die over elkaar slaan.”

Verhoeven zegt dat hij en Stone nog steeds op goede voet staan en elkaar af en een berichtje sturen. “Dat haar herinnering soms wat afwijkt van die van mij, doet niks af aan mijn waardering,” voegt hij eraan toe.

“Veel belangrijker dan dat ene shot is dat Sharon die rol absoluut magnifiek speelde,” vervolgt hij. “Ik geloof niet dat iemand anders dat ooit beter had gekund.”

Bron: De Morgen