Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

21.10.2020

Paul Thomas Andersons voormalige DoP uit kritiek op Phantom Thread-look

door Vertigo

Director of photography Robert Elswit werkte samen met Paul Thomas Anderson aan onder meer Boogie Nights, Magnolia en There Will Be Blood, waarvoor Elswit een Oscar won, maar na Inherent Vice kwam er een einde aan hun partnerschap.

Volgens Elswit zitten hij en Anderson niet meer op dezelfde golflengte en dat is te merken aan Elswits mening over de cinematografie van Phantom Thread, waarvoor Anderson zelf instond.

“Ik weet hoe hij gedaan heeft, want hij werkte met dezelfde crew als ik,” zegt Elswit in Adam Aymans boek Paul Thomas Anderson: Masterworks. “Hij heeft gewoon alle sets gevuld met rook omdat hij niet genoeg van cinematografie afwist.”

“Door een combinatie van moderne pellicule, een minimum aan belichting, laag contrast en rook kan je zoveel details filmen als je wilt,” vervolgt hij. “Ik kan me niet inbeelden dat ik zo te werk zou zijn gegaan en had Paul wellicht op andere gedachten kunnen brengen.”

“Verder vond ik het echter een prima film,” voegt Elswit eraan toe. “Hij is beter dan alle andere films die we samen of apart hebben gemaakt. Ik vind hem beter dan The Master en Inherent Vice.”

Bron: IndieWire