Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

26.09.2021

Paul Schrader maakt Clint Eastwoods Cry Macho met de grond gelijk

door Vertigo

Regisseur Paul Schrader (First Reformed, The Card Counter) heeft in een Facebook-bericht Clint Eastwoods nieuwe film Cry Macho met de grond gelijk gemaakt. Cry Macho is een neowestern over een ex-rodeoster (Eastwood) en werd matig onthaald door de pers.

“Ik begrijp dat mensen de neiging hebben om mild te zijn voor Clint Eastwood,” schrijft Schrader, maar noemt Cry Macho de slechtste film van een belangrijke Amerikaanse regisseur sinds de komedie Man’s Favorite Sport? van Howard Hawks (His Girl Friday, The Big Sleep) uit 1964.

Cry Macho is een mislukking op elk vlak: scenario, belichting, locaties, sets, rekwisieten, kostuums en casting,” vervolgt Schrader, die leek te verwachten dat Eastwood de westerns waarmee hij bekend werd op de korrel zou nemen.

“In het begin zie je een shot van een laars die de grond raakt, gefilmd vanonder een auto,” schrijft hij. “Ik dacht dat Eastwood commentaar ging geven op de stijl van de machowestern, maar dat was de laatste interessante beeldcompositie van de film.”

“Clints personage doet wel een aantal cliché-uitspraken over de nutteloosheid van machogedrag, maar die hebben enkel waarde omdat ze door een gekrompen Dirty Harry in de mond worden genomen,” voegt Shrader eraan toe.

“Dat soort inzichten waren dertig jaar geleden iets waard. Het was alsof ik aan het luisteren was naar een crimineel die de familie van zijn slachtoffers zijn excuses aanbiedt in de hoop dat de rechter hem een mildere straf zou geven.”

Bron: IndieWire