Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

25.06.2018

Patser-producenten gaan voor Vlaamse WO II-blockbuster

door Vertigo

In 1943 verkocht de Belgische overheid in het geniep uranium uit de Congolese mijnen aan de toenmalige Amerikaanse president Franklin Roosevelt. Hij gebruikte het om de eerste atoombom mee te maken, de zogeheten Little Boy, die uiteindelijk de Japanse stad Hiroshima vernietigde. En dat dus met 80% Belgisch uranium.

Dit fascinerend stukje geschiedenis zette Sven Huybrechts aan tot het schrijven en regisseren van Torpedo, een historische actiefilm over het team van Vlamingen dat het uranium in een gestolen Duitse U-boot van Congo naar de Verenigde Staten moest smokkelen. De crew zal alvast heel wat bekende Vlaamse gezichten tellen, aangezien de cast bestaat uit Koen De Bouw, Ella-June Henrard, Joren Seldeslachts, Gilles De Schryver, Bert Haelvoet, Stefan Perceval, Sven De Ridder, Robrecht Vanden Thoren en Vic De Wachter.

Huybrechts beschrijft de film, die hij samen schreef met Johan Horemans, als een guys-on-a-mission-prent à la The Dirty Dozen en Inglourious Basterds. “Er wordt regelmatig ‘fictie binnen historische krijtlijnen’ gemaakt,” zei de regisseur. “We gaan daarbij niet zo ver als Quentin Tarantino,” voegde hij eraan toe. “Het enige wat wij veranderen is het transportmiddel van het uranium.”

Torpedo wordt geproduceerd door A Team Productions die er net met Patser van Adil El Arbi en Bilall Fallah een Vlaamse hit hebben opzitten. Met Huybrechts’ film willen ze wederom een spektakelfilm afleveren die er zelfs nog duurder uitziet dan Patser.

Lees meer over: