Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

07.11.2020

Patrice Toye’s Muidhond wint hoofdprijs op Zuid-Koreaans filmfestival

door Vertigo

Muidhond van Patrice Toye heeft vandaag de prijs voor Beste Film gewonnen op het Internationaal Filmfestival van Gangneung in Zuid-Korea. Muidhond was de slotfilm van het festival dat dit jaar ‘Women Write, Films Remember‘ als thema meekreeg.

Omdat het door de coronacrisis onmogelijk was om haar film zelf in Zuid-Korea voor te stellen en er de prijs in ontvangst te nemen, stuurde regisseur Patrice Toye een videoboodschap.

Daarin gaf ze aan zeer vereerd te zijn met de onderscheiding. Het feit dat deze uit een filmland als Zuid-Korea komt, maakt hem volgens haar ‘nog dierbaarder omdat er wat mij betreft de beste auteurscinema van de 21e eeuw gemaakt wordt’.

“Mijn film gaat over een jongeman die worstelt met zijn eigen natuur,” vervolgde Toye in haar dankwoord. “Hij draagt een verschrikkelijk geheim met zich mee en hij weet dat als hij er met iemand over zou praten, hij gelyncht zou worden.”

“In deze gepolariseerde tijden zou hij meteen als monster worden bestempeld,” vervolgt ze. “Terwijl het net cruciaal is om ook de mens te blijven zien.”

“Daarom is het voor mij als filmmaker belangrijk om te blijven zoeken naar nuance, proberen te begrijpen hoe complex het allemaal is. Een film met zo’n delicaat onderwerp bekronen bewijst voor mij hoe noodzakelijk het is om dit soort films te blijven maken.”

Muidhond vertelt het verhaal van Jonathan, een zachtaardige jongeman, die bij gebrek aan bewijs vrijgelaten wordt uit de gevangenis. Hij keert terug naar zijn moeder die in een klein huis bij de duinen woont.

Jonathan wil het verleden vergeten en neemt zich stellig voor een ander, beter mens te worden. Maar ook al houdt hij zich strikt aan de regels, zijn goede intenties worden al snel op de proef gesteld als er een moeder en haar dochtertje naast hen komen wonen.

Muidhond is de verfilming van de gelijknamige succesroman uit 2015 van de Nederlandse auteur Inge Schilperoord. Toye schreef het scenario voor de film samen met Peter Seynaeve. Richard Van Oosterhout, de vaste DoP van Toye, tekende voor de fotografie.

In de hoofdrol zien we Tijmen Govaerts, bekend van belangrijke rollen in films als Girl en Wij, samen met onder meer Ina Geerts, Line Pillet en Julia Brown.

De film won vorig jaar de Publieksprijs op Film Fest Gent. Ondanks de COVID-19-crisis werd hij ook geselecteerd voor de festivals van o.a. Göteborg, Helsinki, Lecce, Minneapolis St-Paul, Rotterdam, Taipei, Thessaloniki, Wellington.

Distributeur Imagine bracht hem eind januari bij ons in de zalen, ondertussen is hij te zien op VOD platforms als Proximus Pickx en Cinema bij je thuis.

Lees meer over: