Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

16.12.2015

Paradise Trips en Brabançonne geselecteerd voor Palm Springs

door Jimmy Van der Velde

Paradise Trips, het speelfilmdebuut van Raf Reyntjens, en Vincent Bals Brabançonne zijn beiden geselecteerd voor het Palm Springs International Film Festival (1-11 januari) in de Verenigde Staten. Ook de met Vlaanderen gecoproduceerde films Le tout nouveau testament en Eisenstein in Guanajuato zullen er te zien zijn.

Paradise Trips krijgt in Palm Springs zijn Noord-Amerikaanse première binnen het programma New Voices/New Visions, een competitief luik dat twaalf debuutfilms van veelbelovende internationale regisseurs voorstelt. Reyntjens’ eerste speelfilm volgt Mario, een norse buschauffeur die zijn hele leven gepensioneerden naar het warme Zuiden vervoerd heeft. Aan de vooravond van zijn eigen pensioen moet hij een bende kleurrijke jongeren naar een muziekfestival in Kroatië brengen. Mario’s laatste reis verandert al snel in een fascinerende trip die hem niet alleen confronteert met zijn vooroordelen, maar ook met zijn verloren zoon. Paradise Trips was eerder al te zien tijdens het Internationaal Filmfestival van Mannheim-Heidelberg in Duitsland en werd bekroond met drie Ensors waaronder die voor Beste Acteur voor Gène Bervoets.

Ook Brabançonne is niet aan zijn proefstuk toe. Vincent Bals muzikale komedie krijgt zijn Amerikaanse première in Palm Springs, nadat de film eerder te zien was op het Wereldfilmfestival van Montréal en onlangs nog het filmfestival van Arras afsloot. De prent brengt het verhaal van de Vlaamse harmonie Sint-Cecilia en het Waalse En avant! die beiden geselecteerd zijn voor de grote Europese finale. Wanneer de Vlaamse solist onverwacht het loodje legt, hoopt de dochter van de dirigent de harmonie toch naar de finale te kunnen loodsen door de getalenteerde Waalse trompettist weg te kapen.

Verder maakt ook Jaco Van Dormaels Le tout nouveau testament zijn opwachting in Palm Springs. De surreële komedie, gecoproduceerd met Vlaanderen via Caviar, is dit jaar de Belgische Oscarinzending en maakt daarnaast ook kans op een Golden Globe voor Beste Niet-Engelstalige Film. Tot slot staat ook Eisenstein in Guanajuato van Peter Greenaway er op het programma, gecoproduceerd met Vlaanderen via Potemkino.

Het Internationaal Filmfestival van Palm Springs bestaat al sinds 1989 en is sindsdien geëvolueerd naar een van de grootste en meest bezochte filmfestivals in de Verenigde Staten. Het festival lokt jaarlijks bijna 140.000 bezoekers naar het woestijnstadje. De voorbije jaren waren geregeld Vlaamse films te gast in Palm Springs. Zo waren onder meer Smoorverliefd, Turquaze, Pulsar, Adem, Dossier K., Noordzee, Texas, Hasta la vista, The Invader, Rundskop, Allez, Eddy!, Het vijfde seizoen, Kid, Tot altijd, The Broken Circle Breakdown, Marina, Het vonnis en De behandeling er te zien.

Bron: VAF