Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

10.09.2023

Palmares Filmfestival Venetië bekend, met naast Yorgos Lanthimos ook Belgische laureaten

door Vertigo

Poor Things, de nieuwe Yorgos Lanthimos met Emma Stone, heeft op de 2023-editie van het Filmfestival van Venetië de Gouden Leeuw gewonnen.

Peter Sarsgaard nam de mannelijke acteerprijs in ontvangst voor zijn vertolking in Michel Franco’s dementiedrama Memory. Cailee Spaeny viel in de prijzen voor haar prestatie als Priscilla Presley in Sofia Coppola’s Priscilla.

Cathalina Geeraerts, die de hoofdrol vertolkt in de nieuwe Fien Troch Holly, had eerder al de Bisato d’Oro gewonnen, een award uitgereikt door een jury van onafhankelijke filmjournalisten. Het Belgische Quitter la nuit, met Veerle Baetens in de hoofdrol, won de publieksprijs in de Giornate degli Autori-sectie.

De gevierde Poolse regisseur Agnieszka Holland won de ‘Special Jury Prize’ voor Green Border. De cineaste castte onder meer de Brusselse acteurs Jalal Altawil (in de hoofdrol), Joely Mbundu (‘Tori et Lokita’) en Aboubakr Bensaihi (‘Rebel’, ‘Black’) en het gevierde Belgische Caviar was een van de coproducenten.

De Belgische componist Frédéric Vercheval schreef tevens de muziek. ‘Green Border’ werd gecoproduceerd door Diana Elbaum en David Ragonig voor het Belgische Caviar en Beluga Tree.

Naast deze prijs in de hoofdcompetitie ontving de film in Venetië ook verschillende parallelle prijzen waaronder de Arca Cinema Giovani Award, Leoncio d’Oro Award / Cinema for Unicef, Green Drop Award, Unimed Award en de Sorriso Diverso Venzia Award.

In de verraderlijke en moerassige bossen die de zogenaamde ‘groene grens’ vormen tussen Wit-Rusland en Polen, zitten vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika die de Europese Unie proberen te bereiken gevangen in een geopolitieke crisis die op cynische wijze is gecreëerd door de Wit-Russische dictator Alexander Loekasjenko. In een poging Europa te provoceren worden vluchtelingen naar de grens gelokt door propaganda die een gemakkelijke doorgang naar de EU belooft. We volgen verschillende pionnen in deze verborgen oorlog die met elkaar verweven zijn: Julia, een nieuwe activiste die haar comfortabele leven heeft opgegeven, Jan, een jonge grenswachter, en een Syrische familie.