13.04.2020
Overal in Europa duizelingwekkende video-on-demand-resultaten
In België grijpen veel onafhankelijke bioscopen naar video-on-demand om de coronacrisis te doorstaan en dat gebeurt ook in een aantal andere Europese landen.
Zo zijn de kijkcijfers van het Nederlandse video-on-demand-platform Picl vertienvoudigd sinds het begin van de crisis. Picl deelt zijn opbrengst met de onafhankelijke bioscopen die erbij aangesloten zijn.
Volgens medeoprichter Noortje van de Sande werden nog eens tien bioscopen lid van Picl, waardoor het ledenbestand nu bijna negentig procent van alle onafhankelijke Nederlandse uitbaters beslaat.
Tot de hits op Picl behoren Céline Sciamma’s Portrait de la jeune fille en feu, de Oscargenomineerde docu For Sama en het Noorse drama Out Stealing Horses.
Van de Sande ziet ook geen concurrentie tussen bioscoop- en video-on-demand-releases. “Tachtig tot negentig procent van de arthousegangers ziet liever films op het grote scherm,” zegt ze.
“De voornaamste redenen waarom ze het niet doen zijn dat een film niet op een voor hen gepast moment speelt, dat ze hem gemist hebben in de bioscoop of dat ze niet in een grote stad met een arthousebioscoop wonen,” vervolgt ze.
De Britse arthouseketen Curzon behaalde tijdens het derde weekend van maart dan weer het hoogste aantal kijkcijfers op zijn video-on-demand-platform Curzon Home Cinema sinds de lancering in 2010.
Het ging om een stijging van negenentachtig procent met het weekend ervoor. Daarnaast lagen de cijfers van de hele week negenennegentig procent hoger dan het vorige weekrecord.
In Zweden is het aantal abonnees van het video-on-demand-platform Draken, dat net zoals Picl zijn opbrengst deelt met arthousebioscopen, verdubbeld sinds 17 maart.
Het Spaanse video-on-demand-platform FilmIn merkt een stijging in verkeer van vijftig procent sinds 13 maart en een stijging van tien procent in het aantal abonnees.
Matthias et Maxime beleefde met 7.000 streams zelfs het beste ‘openingsweekend’ van een Xavier Dolan-film in Spanje, ook omdat de regisseur er zelf reclame voor maakte op sociale media.
Net als Van de Sande vindt Jaume Ripoll van FilmIn niet dat video-on-demand een bedreiging vormt voor de bioscoopervaring.
Hij zegt dat Bong Joon Ho’s Parasite 3 miljoen euro opbracht aan de Spaanse box-office voor hij beschikbaar was op video-on-demand en daarna nog eens 4 miljoen euro binnenhaalde aan de bioscoopkassa.
Tot slot vergelijkt Philipp Hoffmann van het Duitse Kino-on-Demand, dat sinds het begin van de coronacrisis ook meer bezoekers lokt, het debat rond bioscoop versus video-on-demand met pizza.
“Ik kan pizza laten leveren thuis, maar dat wil niet zeggen dat ik niet meer op restaurant wil gaan,” zegt hij.
Bron: THR