Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

22.01.2019

#OscarsSoMale: nominaties onder vuur wegens gebrek aan vrouwelijke kandidaten

door Vertigo

Op Twitter is heel wat te doen over de pas aangekondigde Oscarnominaties. Er werd namelijk geen enkele vrouw genomineerd in de categorieën Beste Regisseur, Beste Originele Scenario en Beste Bewerkte Scenario.

Sinds het ontstaan van de Academy Awards werd nog maar vijf keer een vrouw genomineerd voor Beste Regisseur. Enkel Kathryn Bigelow (The Hurt Locker) nam ook de prijs mee naar huis.

Melissa Silverstein, de oprichter van de Women and Hollywood-vereniging, mengde zich in de discussie rond de hashtag #OscarsSoMale en riep op om er lessen uit te trekken. Volgens Silverstein heeft het niks met verdienste, maar met toegankelijkheid te maken.

“Ik weet dat het voor sommigen moeilijk is om te geloven dat vrouwen Oscarwaardige films maken, maar het is zo,” zei ze. “Laten we onze favoriete films van vrouwelijke regisseurs delen en zowel hun huidige als voormalige werk in de bloemetjes zetten. Ik weiger om hiervoor onze rooskleurige toekomst op te geven.”

Als voorbeelden haalde Silverstein regisseuses Debra Granik (Leave No Trace), Marielle Heller (Can You Ever Forgive Me?), Chloé Zhao (The Rider) en Lynne Ramsay (You Were Never Really Here) aan.

Op Twitter werden nog meer voorbeelden genoemd:

https://twitter.com/lizfilm/status/1087740593906872320

Bron: The Playlist