Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

02.03.2018

#Oscars2018-countdown: Britt Valkenborghs

door Vertigo

Tijdens de nacht van zondag 4 maart reikt de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences voor de 90e keer zijn Oscarbeeldjes uit. Wij vroegen aan Vertigo-medewerkers van vroeger en nu wie moet winnen, wie zal winnen en wie ontbreekt in de belangrijkste categorieën. Hier is het lijstje van FilmQlub-presentatrice Britt Valkenborghs!

BESTE FILM

Moet winnen Call Me by Your Name, de film die me het meest heeft geraakt. Helaas is de concurrentie moordend en hoop ik dat de film minstens de Oscars voor beste bewerkte scenario en beste originele song wint.
Zal winnen The Shape of Water. Dertien nominaties, dat zegt toch wel wat. Niet onverdiend trouwens, het is met voorsprong een van de beste films die ik al heb gezien. Pijnlijk relevant en tegelijk superorigineel.

 

BESTE REGIE

Moet winnen Greta Gerwig (Lady Bird), pas de vijfde vrouw ooit die genomineerd is in deze categorie. Of Jordan Peele (Get Out).
Zal winnen Guillermo del Toro (The Shape of Water)
Ontbreekt Luca Guadagnino (Call Me by Your Name). Ik hoorde hem in een podcast over zijn acteursregie praten, en dat was heel inspirerend.

 

BESTE ACTRICE

Moet winnen Sally Hawkins (The Shape of Water). Zó straf.
Zal winnen Frances McDormand (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri). Ze dráágt die film.
Ontbreekt Waarom geen Gal Gadot (Wonder Woman)?

 

BESTE ACTEUR

Moet winnen Als Timothée Chalamet (Call Me by Your Name) niet wint, dan ga ik een hele maand geërgerd rondlopen. De topfavoriet is Gary Oldman, maar ik zie zo’n award liever naar de acteur met het grootste potentieel gaan.
Zal winnen Gary Oldman (Darkest Hour), al zou dat een voorspelbare en saaie keuze zijn. Liever niet.
Ontbreekt James Franco (The Disaster Artist). Lang een grote favoriet, tot de verhalen over zijn seksueel grensoverschrijdend gedrag opnieuw boven kwamen. Begrijpelijke en duidelijke keuze van de Academy!

 

BESTE ACTEUR IN EEN BIJROL

Moet winnen Makkie: Laurie Metcalf (Lady Bird). Vaak zijn het grootse prestaties die aan de haal gaan met awards, maar intiem spel kan zoveel meer teweegbrengen.
Zal winnen Allison Janney (I, Tonya).

 

BESTE ACTRICE IN EEN BIJROL

Moet winnen Willem Dafoe (The Florida Project), omdat die film in andere categorieën wat over het hoofd werd gezien.
Zal winnen Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri). Duidelijk de publiekslieveling, maar niet de mijne. Frances McDormand was de enige wervelwind in die film.
Ontbreekt Armie Hammer (Call Me by Your Name). Hij heeft me, na enkele crappy rollen in het verleden, echt verrast.

Lees meer over: