Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

25.02.2018

#Oscars2018-countdown: Ben Van Alboom

door Vertigo

Tijdens de nacht van zondag 4 maart reikt de Academy of Motion Pictures Arts and Sciences voor de 90e keer zijn Oscarbeeldjes uit. Wij vroegen aan Vertigo-medewerkers van vroeger en nu wie moet winnen, wie zal winnen en wie ontbreekt in de belangrijkste categorieën. Hier is het lijstje van De Morgen-cultuurchef Ben Van Alboom.

BESTE FILM

Moet winnen Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, omdat alles aan de film (inclusief de timing) perfect is.
Zal winnen Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, omdat het de film is waar iederéén het over eens raakt.
Ontbreekt You Were Never Really Here. Kennelijk vat de titel het sentiment van de Oscarleden samen.

 

BESTE REGIE

Moet winnen Paul Thomas Anderson (Phantom Thread) zou de Oscar voor make-up & hair moeten winnen, louter voor het scheren van zijn snor, en al zeker die voor beste regie.
Zal winnen Sorry, Greta Gerwig. Puike debuutfilm en zo, die Lady Bird, maar Guillermo del Toro mag zo stilaan zijn Oscar krijgen voor het lef en de visie die hij in zijn carrière (The Shape of Water incluis) heeft geëtaleerd.
Ontbreekt Het is waar dat Martin McDonagh voordien enkel kutfilms heeft gemaakt, zoals In Bruges. Maar als hij dan eens iets meesterlijks als Three Billboards Outside Ebbing, Missouri inblikt, dan mag hij daarvoor wel beloond worden.

 

BESTE ACTRICE

Moet winnen Sally Hawkins, voor het lezen van een scenario waarin haar personage seks heeft met een amfibie, en ‘fuck it; ik doe het’ te denken.
Zal winnen Frances McDormand, voor het lezen van het beste scenario dat haar man Joel Coen nooit geschreven heeft, en ‘fuck it; ik doe het’ te denken.
Ontbreekt Hoe Phantom Thread zes Oscarnominaties kan krijgen, maar geen voor (de verbluffende vertolking van) Vicky Krieps, is beyond me.

 

BESTE ACTEUR

Moet winnen De film maakt weinig indruk, maar Gary Oldman had al minstens twee Oscars naast zijn wc-pot moeten hebben staan – de mens is te nuchter om ze ergens anders te zetten – dus dan maar voor Darkest Hour.
Zal winnen Gary Oldman, om de reden hierboven (de anekdote over de wc-pot buiten beschouwing gelaten).
Ontbreekt 2017 was het jaar van James Franco, en aangezien hij geen Oscar kan krijgen voor zijn magistrale dubbelrol in de tv-serie The Deuce, was een nominatie voor The Disaster Artist wel op haar plaats geweest.

 

BESTE ACTRICE IN EEN BIJROL

Moet winnen Allison Janney (I, Tonya), voor een vertolking waar het venijn van afspat.
Zal winnen Het gaat tussen Janney en Laurie Metcalf (Lady Bird), maar de vertolking van de eerste is meer over the top, dus ik gok op Janney.
Ontbreekt Uit Downsizing: Hong Chau, tiens! (En probeer dat maar eens tien keer na elkaar te zeggen.)

 

BESTE ACTEUR IN EEN BIJROL

Moet winnen Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri). Moet (nog wat langer) wachten: Willem Dafoe (The Florida Project).
Zal winnen Woody Harrelson (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) lijkt vrij kansloos, maar hij zou waardevolle stemmen kunnen afpakken van Sam Rockwell. En toch: Rockwell!
Ontbreekt Wie Armie Hammer (Call Me by Your Name) heet, er ook zo uitziet, en op geregelde tijdstippen alsnog een sterke vertolking neerzet, verdient al eens genomineerd te worden.

Lees meer over: