Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

15.02.2017

#Oscars2017: Ruben Aerts voorspelt

door Marlies Hamal

Naar goede gewoonte stelden we ook dit jaar aan Team Vertigo en enkele bevriende collega’s de drie ultieme Oscar-vragen: Wie moet er winnen? Wie zal er winnen? En wie ontbreekt er tussen de genomineerden? Vandaag is het de beurt aan… De Standaard-filmrecensent Ruben Aerts!

 

Beste Film

Moet winnen: La La Land of Arrival, twee keer een overweldigende filmervaring. Of Moonlight, vermoedelijk de beste film van deze Oscarrace die ik nog moet bekijken.
Zal winnen: De Academy zal plooien voor de nostalgische wind die door La La Land waait.
Ontbreekt: Loving, Jackie en Silence, die — op het camerawerk na — verrassend genoeg geen kans maakt op Oscargoud.

 

Beste Regisseur

Moet winnen: Zowel Denis Villeneuve als Damien Chazelle wisten een tomeloos ambitieus scenario — in Chazelles geval: eentje dat hij zelf schreef — uit te werken tot iets unieks. Ik stel voor: blad-steen-schaar!
Zal winnen: Als La La Land zich net als tijdens de Golden Globes opwerpt als slokop, zal ook Chazelle in de prijzen delen.
Ontbreekt: Martin Scorsese, obviously. Ook Tom Ford is een opvallende afwezige, terwijl Mel Gibson door Hollywood weer in de armen werd gesloten. Zo straf was Hacksaw Ridge nochtans niet.

https://youtu.be/tFmeWHJENXQ

 

Beste Acteur

Moet winnen: Manchester by the Sea is geen grensverleggende cinema, maar wat Casey Affleck klaarspeelt als Lee Chandler is buitengewoon.
Zal winnen: Casey Affleck, want ook de leden van de Academy is dit niet ontgaan.
Ontbreekt: Adam Driver voor Paterson, een innemende vertolking die een luider applaus verdiende.

 

Beste Actrice

Moet winnen: Isabelle Huppert, omdat half Hollywood wat van haar kan opsteken. Emma Stone mag ‘m ook krijgen.
Zal winnen: Het is niet ondenkbaar dat tien jaar na Marion Cotillard (La môme) opnieuw een Française een dankwoordje mag placeren. Zoniet, Emma Stone.
Ontbreekt: Amy Adams voor Arrival, dé snub van deze wedloop. Ook Rebecca Hall (Christine) en Annette Bening (20th Century Women) hadden niet misstaan in dit lijstje.

 

Beste Mannelijke Bijrol

Moet winnen: Michael Shannon. Dat op zijn schouw nog steeds geen Oscar blinkt, is een misser die niet goed te praten valt.
Zal winnen: Alles wijst erop dat Mahershala Ali (Moonlight) met het felbegeerde beeldje aan de haal gaat.
Ontbreekt: Ralph Fiennes, voor die heerlijke ongeremdheid waarmee hij gestalte gaf aan Harry in A Bigger Splash. Verrassend dat het hem zo weinig complimenten opleverde. Dat geldt ook voor John Goodman in 10 Cloverfield Lane.

 

Beste Vrouwelijke Bijrol

Moet winnen: Ik hou het op Viola Davis (Fences). Ze won eerder al een Tony voor ‘haar’ Rose Maxson, een vertolking die toen behoorlijk diep sneed.
Zal winnen: Davis — hoewel het om een hoofdrol gaat. Om haar kansen op Oscargoud te verhogen, liet ze zich doelbewust in deze categorie duwen. Met succes, vermoedelijk.
Ontbreekt: Hoelang nog eer de leden van de Academy het talent van Greta Gerwig (20th Century Women) in de gaten krijgen?