Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

15.02.2017

#Oscars2017: Ruben Aerts voorspelt

door Marlies Hamal

Naar goede gewoonte stelden we ook dit jaar aan Team Vertigo en enkele bevriende collega’s de drie ultieme Oscar-vragen: Wie moet er winnen? Wie zal er winnen? En wie ontbreekt er tussen de genomineerden? Vandaag is het de beurt aan… De Standaard-filmrecensent Ruben Aerts!

 

Beste Film

Moet winnen: La La Land of Arrival, twee keer een overweldigende filmervaring. Of Moonlight, vermoedelijk de beste film van deze Oscarrace die ik nog moet bekijken.
Zal winnen: De Academy zal plooien voor de nostalgische wind die door La La Land waait.
Ontbreekt: Loving, Jackie en Silence, die — op het camerawerk na — verrassend genoeg geen kans maakt op Oscargoud.

 

Beste Regisseur

Moet winnen: Zowel Denis Villeneuve als Damien Chazelle wisten een tomeloos ambitieus scenario — in Chazelles geval: eentje dat hij zelf schreef — uit te werken tot iets unieks. Ik stel voor: blad-steen-schaar!
Zal winnen: Als La La Land zich net als tijdens de Golden Globes opwerpt als slokop, zal ook Chazelle in de prijzen delen.
Ontbreekt: Martin Scorsese, obviously. Ook Tom Ford is een opvallende afwezige, terwijl Mel Gibson door Hollywood weer in de armen werd gesloten. Zo straf was Hacksaw Ridge nochtans niet.

 

Beste Acteur

Moet winnen: Manchester by the Sea is geen grensverleggende cinema, maar wat Casey Affleck klaarspeelt als Lee Chandler is buitengewoon.
Zal winnen: Casey Affleck, want ook de leden van de Academy is dit niet ontgaan.
Ontbreekt: Adam Driver voor Paterson, een innemende vertolking die een luider applaus verdiende.

 

Beste Actrice

Moet winnen: Isabelle Huppert, omdat half Hollywood wat van haar kan opsteken. Emma Stone mag ‘m ook krijgen.
Zal winnen: Het is niet ondenkbaar dat tien jaar na Marion Cotillard (La môme) opnieuw een Française een dankwoordje mag placeren. Zoniet, Emma Stone.
Ontbreekt: Amy Adams voor Arrival, dé snub van deze wedloop. Ook Rebecca Hall (Christine) en Annette Bening (20th Century Women) hadden niet misstaan in dit lijstje.

 

Beste Mannelijke Bijrol

Moet winnen: Michael Shannon. Dat op zijn schouw nog steeds geen Oscar blinkt, is een misser die niet goed te praten valt.
Zal winnen: Alles wijst erop dat Mahershala Ali (Moonlight) met het felbegeerde beeldje aan de haal gaat.
Ontbreekt: Ralph Fiennes, voor die heerlijke ongeremdheid waarmee hij gestalte gaf aan Harry in A Bigger Splash. Verrassend dat het hem zo weinig complimenten opleverde. Dat geldt ook voor John Goodman in 10 Cloverfield Lane.

 

Beste Vrouwelijke Bijrol

Moet winnen: Ik hou het op Viola Davis (Fences). Ze won eerder al een Tony voor ‘haar’ Rose Maxson, een vertolking die toen behoorlijk diep sneed.
Zal winnen: Davis — hoewel het om een hoofdrol gaat. Om haar kansen op Oscargoud te verhogen, liet ze zich doelbewust in deze categorie duwen. Met succes, vermoedelijk.
Ontbreekt: Hoelang nog eer de leden van de Academy het talent van Greta Gerwig (20th Century Women) in de gaten krijgen?