Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

15.03.2021

Oscars schrijven geschiedenis op vlak van diversiteit en gelijkheid

door Vertigo

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences heeft geschiedenis geschreven door voor het eerst negen niet-blanke acteurs in de vier acteercategorieën te nomineren.

Daartoe behoren verschillende primeurs. Zo kreeg Riz Ahmed voor zijn rol in Sound of Metal van het Belgische productiehuis Caviar als eerste moslim een nominatie voor Beste Acteur.

“Als mensen zich hierdoor op een of andere manier geïnspireerd en nauwer met elkaar verbonden voelen, ben ik tevreden,” reageert Ahmed.

“We moeten ervoor zorgen dat er binnen de culturele sector voor iedereen ruimte is,” vervolgt hij. “We zouden allemaal het gevoel moeten hebben dat er we erbij horen en dat we belangrijk zijn.”

Ahmed neemt het onder meer op tegen Steven Yeun, die voor zijn rol in Minari als eerste Aziatische-Amerikaan voor Beste Acteur genomineerd werd.

Yeuns tegenspeelster Youn Yuh-jung is op haar beurt de eerste Koreaanse actrice die een nominatie voor Beste Actrice in een Bijrol kreeg.

Zowel Ahmed als Yeun nemen het op tegen Anthony Hopkins, die voor The Father op 83-jarige leeftijd de oudste genomineerde in de categorie Beste Acteur is geworden.

In de categorie Beste Actrice nemen slechts voor de tweede keer twee zwarte vrouwen het tegen elkaar op: Viola Davis voor Ma Rainey’s Black Bottom en Andra Day voor The United States vs. Billie Holiday.

Het is van 1973 geleden dat er nog eens twee zwarte vrouwen in hetzelfde jaar een nominatie voor Beste Actrice in de wacht sleepten. Toen ging het om Cecily Tyson (Sounder) en Diana Ross (Lady Sings the Blues).

Bovendien is Davis nu de meest genomineerde zwarte actrice ooit. Ze kreeg eerder nominaties voor Beste Actrice (The Help) en voor Beste Actrice in een Bijrol (Doubt, Fences). Voor Fences nam ze de award ook mee naar huis.

Ma Rainey’s Black Bottom werd ook onder meer genomineerd voor Beste Acteur (Chadwick Boseman) en Beste Haar en Make-Up (Mia Neal en Jamika Wilson). Neal en Wilson zijn de eerste twee zwarte vrouwen die in de categorie genomineerd zijn.

Ook de categorie Beste Regisseur is goed voor een primeur. Voor het eerst werden er in hetzelfde jaar twee vrouwen genomineerd: Chloé Zhao (Nomadland) en Emerald Fennell (Promising Young Woman).

Zhao is daarbovenop de eerste niet-blanke vrouw die een nominatie voor Beste Regisseur kreeg en de eerste vrouw die vier nominaties kreeg. Ze is namelijk ook genomineerd voor Beste Film, Beste Bewerkte Scenario en Beste Montage.

Fennell is dan weer de eerste vrouw die voor haar regiedebuut een nominatie voor Beste Regisseur kreeg. Voordat zij en Zhao genomineerd werden, dongen in totaal nog maar vijf vrouwen naar de Oscar voor Beste Regisseur mee.

“Ik ben dankbaar dat ik van dit historische jaar deel uitmaak, maar ik ben vooral alle vrouwen dankbaar die deze job al jarenlang doen en hem door te pushen en te werken beetje bij beetje voor andere vrouwen gemakkelijker hebben gemaakt,” reageert Fennell.

De Britse regisseuse staat ook stil bij de moord op Sarah Everard, een jonge vrouw uit Londen die ’s avonds alleen op straat liep en zes dagen later dood werd teruggevonden. Daardoor is in het Verenigd Koninkrijk een debat over geweld tegen vrouwen ontketend.

“Het lijkt erop dat de mensen voor het eerst luisteren en een gesprek willen aangaan,” zegt Fennell en hoop dat Promising Young Woman, een feministische wraakthriller, iets aan het debat kan bijdragen.

Bron: IndieWire, Deadline, EW, IndieWire, THR, Deadline, Deadline