Vertigo

Een duizelingwekkende dosis cinema

Vertigo

10.02.2020

Oscars 2020: de verrassingen & teleurstellingen

door Vertigo

De vier overwinningen van Bong Joon-ho’s Parasite waren niet de enige verrassingen van de 92e Academy Awards. Zo was Martin Scorsese’s The Irishman genomineerd voor tien Oscars, maar ging hij net zoals tijdens Golden Globes met lege handen naar huis.

The Irishman was één van vele genomineerde Netflix-films, maar de streamingdienst wist slechts 2 van zijn 24 nominaties te verzilveren: Beste Actrice in een Bijrol (Laura Dern) voor Marriage Story en Beste Documentaire voor American Factory.

Naast Noah Baumbachs Marriage Story wonnen ook Taika Waititi’s Jojo Rabbit en Greta Gerwigs Little Women slechts in één van de zes categorieën waarvoor ze genomineerd waren: de eerste voor Beste Bewerkte Scenario en de tweede voor Beste Kostuumontwerp.

Hoewel zijn film Once Upon a Time in Hollywood Beste Acteur in een Bijrol (Brad Pitt) en Beste Productieontwerp won, greep Quentin Tarantino naast de vijf awards waarvoor hij zelf genomineerd was, waaronder Beste Regisseur en Beste Originele Scenario.

Toy Story 4 kwam dan weer als Beste Animatiefilm uit de bus. Nochtans werd de Pixar-film op de Golden Globes afgetroefd door Missing Link en op de Annie Awards, de Oscars voor animatiefilms, door Klaus.

Bron: Variety, THR, THR